CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim vineri

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă viţile celor mai importanţi sfinţi.

14 apr. 2016, 16:42
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim vineri

Sărbători religioase – 15 aprilie

Ortodoxe

Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent şi Vasilisa 

Greco-catolice

Sf. m. Crescent

Romano-catolice

Sf. Damian de Veuster, pr.

Sfinţii Apostoli Aristarh, Pudens şi Trofim sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 15 aprilie. Sfinţii Aristarh, Pud şi Trofim făceau parte din cei şaptezeci de apostoli aleşi de Mântuitorul. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbeşte la Faptele Apostolilor 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care ne vorbeşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaş pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se relatează în Faptele Apostolilor 20, 4. Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim au fost martirizaţi în anii 65 sau 67, în timpul persecuţiei împăratului Nero, fiind tăiaţi cu sabia. Sunt prăznuiţi împreună pe data de 15 aprilie şi cu toţi cei şaptezeci de apostoli în ziua de 4 ianuarie.

În această zi este pomenit şi Sfântul Mucenic Crescent care, s-a născut şi a trăit în oraşul Mira Lichiei. Sfântul Crescent atunci când a fost prins de persecutori şi supus la judecată la toate întrebările guvernatorului provinciei a răspuns cu: „Sunt creştin!”. A primit moarte martirică în urma chinurilor la care a fost supus.

Tot în această zi este pomenită şi Sfânta Muceniţă Vasilisa, care a fost botezată creştină de către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfânta Vasilisa a fost prinsă şi întemniţată în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Nero (54-68). După ce a fost supusă chinurilor, Sfânta Muceniţă Vasilisa a primit cununa muceniciei.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)