CALENDAR ORTODOX 2016: Cruce neagră, sărbătoare importantă pentru creştini

CALENDAR ORTODOX 2016: Pe 24 februarie, crestinii ortodocsi praznuiesc Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatoare marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox. Ziua aceasta este legata de mai multe traditii, supersititii si obiceiuri.

23 feb. 2016, 13:45
CALENDAR ORTODOX 2016: Cruce neagră, sărbătoare importantă pentru creştini

Ortodoxe 
Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Harți)

Greco-catolice 
Întâia și a doua găsire a capului Sf. Ioan Botezătorul. Harți

Romano-catolice 
Fer. Marcu de Marconi, pr.

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în Biserica Ortodoxă la 24 februarie. 
Uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este arătată de Sfânta Evanghelie așa cum s-a înfăptuit, din porunca regelui Irod Antipa. 
        
Irod Antipa era mustrat de Sfântul Proroc Ioan pentru legătura sa cu Irodiada, soția fratelui său Filip, zicându-i: „Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18).

Pentru aceasta Sfântul Ioan a fost întemnițat în cetatea Maherus. Când Irod și-a serbat ziua dând un ospăț demnitarilor săi, fata Irodiadei a intrat și a dansat, și a plăcut mult lui Irod și oaspeților lui: „Și fiica Irodiadei, intrând și jucând, a plăcut lui Irod și celor ce ședeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi și îți voi da. Și s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îți voi da, până la jumătate din regatul meu” (Marcu, 6, 22-23).

După ce s-a sfătuit cu mama ei, aceasta a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie. Regele s-a întristat, dar din pricina jurământului și pentru cei ce ședeau împreună cu el la masa a poruncit să fie tăiat capul Sfântului Ioan și adus Irodiadei.

Tradiția spune că soldații au năvălit în temniță și i-au tăiat capul Sfântului Ioan pe când acesta se ruga.

Multă vreme cinstitul cap a stat îngropat în loc ascuns de Irodiada, la castelul din Maherus, unde se săvârșise uciderea. De aceasta știa și Sfânta Ioana, soția unui demnitar al lui Irod.

După tradiție, ea este aceea care l-a luat de acolo în taină și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap. 
        
În acest loc a stat până în vremea Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, aflându-l, l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. 
        
După mulți ani, cinstitul cap a fost dus în Constantinopol, iar pe vremea luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, la hotarul imperiului cu Armenia și îngropat acolo. De aici a fost adus, din nou, în Constantinopol, pe vremea împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol (860). Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap. 
În timpul cruciadelor, în 1204, a fost luat o parte din capul Sfântului Proroc și Botezător Ioan și a fost dus în Franța, aici a fost așezat într-o biserică din Amiens, unde se află și astăzi. Cruciada a patra (1202-1204), convocată inițial pentru recucerirea Ierusalimului, a sfârșit prin invadarea și jefuirea Constantinopolului.

Spre pomenirea acestor fapte, Biserica Ortodoxă a rânduit sărbătoarea din 24 februarie și cea de la 25 mai, când se sărbătorește a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

CALENDAR ORTODOX: Istoria acestui eveniment religios incepe in timpul domniei lui Irod, care a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat de ziua sa de nastere, la cererea Irodiadei. Aceasta a sfatuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase la ospat si ii placuse lui Irod sa ceara taierea capului proorocului care se afla intemnitat in castelul regelui. Irodiada era maniata din cauza ca Sfantul Ioan Botezatorul il mustrase pe Irod pentru ca traia nelegiut cu aceasta, ea fiind sotia fratelui sau.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Fiindca se temea ca Sfantul Ioan ar putea invia daca i se ingroapa trupul alaturi de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul Botezatorului. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime, povesteste crestinortodox.ro.

Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, a luat capul din curte si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Elonului, intr-un vas de lut. Aceasta este considerata prima aflare a sfantului cap.

Dupa un timp, monahul Inochentie, care a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Sfantului Ioan, dorind sa construiasca o chilie, a sapat adanc si a descoperit capul proorocului. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul a stat aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate, iar aceasta este considerata a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Mai multe traditii, obiceiuri si superstitii populare sunt legate de aceasta zi, dupa cum urmeaza:

Se spune ca la Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul toate pasarile se imperecheaza, inclusiv cele devenite stinghere din cauza vanatorii sau a mortii. Daca nu reusesc sa se imperecheze acum, raman singure pana anul viitor.

Fetele si baietii ies la afara, la camp, unde fac hora si petrec cu multa bucurie. Oamenii nu lucreaza, deoarece daca vor face acest lucru, se crede ca pasarile le vor manca porumbul vara, atunci cand se coace. Femeile din zonele rurale au obiceiul de a lega copiilor un snur din arnici rosu impletit cu bumbac alb, ca sa nu ii prinda soarele.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Daca in aceasta zi mai exista zapada netopita, fetele si nevestele tinere isi faceau rezerve de apa, cu care se spalau cu ocazia unor sarbatori importante din an.

Se mai spune ca daca in ziua de 24 februarie ploua, acesta este semn de primavara timpurie. In unele zone, se mai considera ca daca va ploua de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul, atunci primavara va fi frumoasa.