CALENDAR ORTODOX 2016: Cruce neagră, sărbătoare importantă pentru creştini

CALENDAR ORTODOX 2016: Pe 24 februarie, crestinii ortodocsi praznuiesc Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatoare marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox. Ziua aceasta este legata de mai multe traditii, supersititii si obiceiuri.
Filip Stan
23 feb. 2016, 13:45
CALENDAR ORTODOX 2016: Cruce neagră, sărbătoare importantă pentru creştini

Ortodoxe 
Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Harți)

Greco-catolice 
Întâia și a doua găsire a capului Sf. Ioan Botezătorul. Harți

Romano-catolice 
Fer. Marcu de Marconi, pr.

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în Biserica Ortodoxă la 24 februarie. 
Uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este arătată de Sfânta Evanghelie așa cum s-a înfăptuit, din porunca regelui Irod Antipa. 
        
Irod Antipa era mustrat de Sfântul Proroc Ioan pentru legătura sa cu Irodiada, soția fratelui său Filip, zicându-i: „Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18).

Pentru aceasta Sfântul Ioan a fost întemnițat în cetatea Maherus. Când Irod și-a serbat ziua dând un ospăț demnitarilor săi, fata Irodiadei a intrat și a dansat, și a plăcut mult lui Irod și oaspeților lui: „Și fiica Irodiadei, intrând și jucând, a plăcut lui Irod și celor ce ședeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi și îți voi da. Și s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îți voi da, până la jumătate din regatul meu” (Marcu, 6, 22-23).

După ce s-a sfătuit cu mama ei, aceasta a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie. Regele s-a întristat, dar din pricina jurământului și pentru cei ce ședeau împreună cu el la masa a poruncit să fie tăiat capul Sfântului Ioan și adus Irodiadei.

Tradiția spune că soldații au năvălit în temniță și i-au tăiat capul Sfântului Ioan pe când acesta se ruga.

Multă vreme cinstitul cap a stat îngropat în loc ascuns de Irodiada, la castelul din Maherus, unde se săvârșise uciderea. De aceasta știa și Sfânta Ioana, soția unui demnitar al lui Irod.

După tradiție, ea este aceea care l-a luat de acolo în taină și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap. 
        
În acest loc a stat până în vremea Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, aflându-l, l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. 
        
După mulți ani, cinstitul cap a fost dus în Constantinopol, iar pe vremea luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, la hotarul imperiului cu Armenia și îngropat acolo. De aici a fost adus, din nou, în Constantinopol, pe vremea împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol (860). Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap. 
În timpul cruciadelor, în 1204, a fost luat o parte din capul Sfântului Proroc și Botezător Ioan și a fost dus în Franța, aici a fost așezat într-o biserică din Amiens, unde se află și astăzi. Cruciada a patra (1202-1204), convocată inițial pentru recucerirea Ierusalimului, a sfârșit prin invadarea și jefuirea Constantinopolului.

Spre pomenirea acestor fapte, Biserica Ortodoxă a rânduit sărbătoarea din 24 februarie și cea de la 25 mai, când se sărbătorește a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

CALENDAR ORTODOX: Istoria acestui eveniment religios incepe in timpul domniei lui Irod, care a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat de ziua sa de nastere, la cererea Irodiadei. Aceasta a sfatuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase la ospat si ii placuse lui Irod sa ceara taierea capului proorocului care se afla intemnitat in castelul regelui. Irodiada era maniata din cauza ca Sfantul Ioan Botezatorul il mustrase pe Irod pentru ca traia nelegiut cu aceasta, ea fiind sotia fratelui sau.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Fiindca se temea ca Sfantul Ioan ar putea invia daca i se ingroapa trupul alaturi de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul Botezatorului. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime, povesteste crestinortodox.ro.

Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, a luat capul din curte si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Elonului, intr-un vas de lut. Aceasta este considerata prima aflare a sfantului cap.

Dupa un timp, monahul Inochentie, care a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Sfantului Ioan, dorind sa construiasca o chilie, a sapat adanc si a descoperit capul proorocului. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul a stat aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate, iar aceasta este considerata a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Mai multe traditii, obiceiuri si superstitii populare sunt legate de aceasta zi, dupa cum urmeaza:

Se spune ca la Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul toate pasarile se imperecheaza, inclusiv cele devenite stinghere din cauza vanatorii sau a mortii. Daca nu reusesc sa se imperecheze acum, raman singure pana anul viitor.

Fetele si baietii ies la afara, la camp, unde fac hora si petrec cu multa bucurie. Oamenii nu lucreaza, deoarece daca vor face acest lucru, se crede ca pasarile le vor manca porumbul vara, atunci cand se coace. Femeile din zonele rurale au obiceiul de a lega copiilor un snur din arnici rosu impletit cu bumbac alb, ca sa nu ii prinda soarele.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Daca in aceasta zi mai exista zapada netopita, fetele si nevestele tinere isi faceau rezerve de apa, cu care se spalau cu ocazia unor sarbatori importante din an.

Se mai spune ca daca in ziua de 24 februarie ploua, acesta este semn de primavara timpurie. In unele zone, se mai considera ca daca va ploua de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul, atunci primavara va fi frumoasa.

 

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Transportul aerian din România: Bilete scumpe, servicii slabe. Pasagerii, revoltați
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă