CALENDAR ORTODOX 2016: Intrarea în biserică a Maicii Domnului (Dezlegare la peşte)

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

21 nov. 2016, 04:28
CALENDAR ORTODOX 2016: Intrarea în biserică a Maicii Domnului (Dezlegare la peşte)

Ortodoxe 
Intrarea în biserică a Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

Greco-catolice 
Intrarea în Templu a Maicii Domnului

Romano-catolice 
Prezentarea la Templu a Sf. Fc. Maria

Sărbătoarea intrării în biserică a Maicii Domnului este prăznuită în Biserica Ortodoxă la 21 noiembrie. 
Maica Domnului a fost adusă în templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani. Tradiția Bisericii arată motivul pentru care Născătoarea de Dumnezeu a fost dusă la Templul Legii vechi și dăruită Domnului.

După îndelungi rugăciuni, Dumnezeu a dezlegat neputința celor doi bătrâni, Ioachim și Ana, și le-a dăruit un copil, pe Sfânta Maria, Maica Domnului. 
Rugându-se pentru nașterea ei, aceștia au făgăduit să închine copilul lui Dumnezeu, să i-l aducă în dar. Maria a fost adusă așadar la templu și încredințată preoților. În acest fel, Sfinții Părinți Ioachim și Ana și-au dovedit credința și iubirea față de Dumnezeu, împlinindu-și făgăduința. 
Adusă la templu, a fost întâmpinată de arhiereul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Prin puterea harului, el a recunoscut lucrarea lui Dumnezeu: a dus copila în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt al templului unde, o dată pe an, intra numai arhiereul. 
Maica Domnului a rămas acolo 12 ani, deprinzând lucrul de mână, citirea Scripturii și îndeosebi rugăciunea. După trecerea acestor ani, a fost dată în grija bătrânului Iosif, pentru a păzi în continuare sfințenia vieții ei.

Se credea că în noaptea de Ovidenie cerul se deschide, iar strigoii circulă fără oprelişte, iar pentru a îi ţine departe de casă unii români ungeau cu usturoi ferestrele şi tocurile uşilor.

În această zi se aprind luminări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. Se împart nuci, colaci şi turte de mălai.

În dimineaţa zilei de 21 noiembrie, bătrânele luau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere şi una cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară, despre care spuneau căci se credea că sunt bune de friguri în tot anul, scrie unica.ro

Magia viziunii privind naşterea lui Iisus Hristos capătă valenţe magice pentru clarvăzătoare. Se spune că în această zi cerul se deschide şi animalele vorbesc, iar bătrânele cu har descântă mai bine.

În noaptea de Ovidenie se spune că descântătoarele fac „privegherea apei”. Femeile pun un vas cu apă peste noapte pe care o folosesc pentru dureri de piept şi cap sau pentru vedere.

Bătrânele de la sate mai cred şi astăzi că cerul se deschide şi se vede casa lui Dumnezeu, iar animalele vorbesc şi numai cei curaţi la suflet pot vedea „dincolo”.