CALENDAR ORTODOX 2016: O mare sfântă este sărbătorită joi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

10 feb. 2016, 16:25
CALENDAR ORTODOX 2016: O mare sfântă este sărbătorită joi

Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa

Greco-catolice
Sf. ep. m. Vlasie; Prima apariție a Sfintei Fecioare la Lourdes — 1858

Romano-catolice
Sf. Fc. Maria de la Lourdes

Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 februarie, a trăit în cetatea Sevastia din Capadocia (regiune situată în centrul podișului anatolian; unul din cele mai importante centre ale creștinismului în secolul al IV-lea), în timpul împăratului Liciniu (308-321).

Hirotonit episcop sfântul dobândise, potrivit tradiției, darul vindecărilor — tradiția spune că tămăduia chiar și animalele care i se aduceau.

În timpul persecuțiilor, Sfântul Vlasie viețuia ascuns în una din peșterile Muntelui Argheos, alături de fiarele sălbatice pe care le îmblânzise. Aici, în post și în liniștea cea desăvârșită, înălța necontenit rugăciuni către Dumnezeu. Niște vânători, care l-au descoperit, l-au pârât la dregătorul cetății, Agricola, care a poruncit să fie prinși toți creștinii ascunși. După ce a fost supus la chinuri, Sfântul Vlasie a fost aruncat în temniță, unde a reușit să întărească și mai mult în credința în Hristos pe șapte femei creștine și doi copii, închiși și ei acolo. Cu toții au primit cununa muceniciei prin tăierea capului în anul 316.

Tot astăzi este pomenită și Sfânta Teodora împărăteasa.

Sfânta Teodora a fost soția împăratului iconoclast (împotriva cultului icoanelor) Teofil (829-842); spre deosebire de soțul său împărăteasa Teodora era iconodulă (cinstea icoanele).

Tulburările sociale, politice și religioase generate de iconoclastie au fost extrem de puternice mai ales în timpul predecesorului lui Teofil, Leon V Armenul (813-820), prigonitor neîmblânzit al celor ce venerau icoanele. Nu de puține ori împărăteasa s-a aflat în primejdie în timpul acestor tulburări.

La moartea lui Teofil (842) i-a urmat la tron fiul său Mihai, care fiind încă un copil, treburile statului erau administrate de Teodora. Astfel prigoana iconoclastă a încetat, împărăteasa convocând un sinod la Constantinopol, în 843, prin care s-a restabilit dogma ortodoxă și icoanele și-au ocupat din nou locul lor în cultul creștin.