CALENDAR ORTODOX 2016: Sărbătoare pentru creştini, cruce neagră. Dezlegare la ulei şi vin

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

26 ian. 2016, 16:00
CALENDAR ORTODOX 2016: Sărbătoare pentru creştini, cruce neagră. Dezlegare la ulei şi vin

Ortodoxe 
Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa

Greco-catolice 
Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur.

Romano-catolice 
Sf. Angela Merici, fc.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, se pomenește în calendarul creștin ortodox la 27 ianuarie. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului, pe vremea împăratului Arcadiu (395-408) și a împărătesei Eudoxia.

Aducerea sfintelor moaște din surghiunul unde a murit și așezarea lor în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol s-a săvârșit în vremea lui Teodosie cel Mic (408-450), fiul împăratului Arcadiu, în anul 438.

Fiindcă mulțime de nenorociri veniseră, în acea vreme, asupra cetății și asupra împărăției, poporul credincioșilor credea că relele acestea veneau și ca o pedeapsă dumnezeiască, pentru înverșunarea nedreaptă a împărătesei Eudoxia împotriva Sfântului Ioan. Împărăteasa a mijlocit ca patriarhul Ioan să fie îndepărtat din scaunul constantinopolitan, trimițându-l să moară în surghiun. Drept aceea, noul patriarh, Sfântul Proclu, ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur, a îndemnat pe Teodosie să aducă moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în cetate, ca un semn de împăcare.

Trupul nestricat al Sfântului Ioan a fost luat cu rugăciuni de la Comane, cetate aflată la hotarele Armeniei, unde era îngropat, după 31 de ani de la moartea sa, și pus într-un sicriu de aur. Pretutindeni, prin sate și prin orașe, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost petrecute cu cântări de psalmi, făclii aprinse și mireasmă de tămâie. Iar când au ajuns la Constantinopol, împăratul Teodosie însuși a îngenunchiat și s-a rugat cu lacrimi să fie iertată fărădelegea mamei sale Eudoxia, care era pricina Sfântului Ierarh Ioan. Au așezat apoi sfintele moaște la biserica Sfinților Apostoli și toți credincioșii s-au rugat înaintea lor, cerând har și îndurare de la Cel ce, prin viața și prin lucrarea Sfântului Ioan, ridicase pe omul lui Dumnezeu între sfinții cei mai aleși. Și, săvârșindu-se aceasta în ziua de 27 ianuarie, Biserica a hotărât ca această zi să se prăznuiască în tot anul, spre veșnica pomenire a acestui mare păstor și învățător al creștinătății întregi.


loading...