CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim miercuri. Mulţi români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an. 

02 feb. 2016, 14:51
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim miercuri. Mulţi români le poartă numele

Ortodoxe 
Sf. și Dreptul Simeon; Sf. Prorociță Ana

Greco-catolice 
Dreptul Simeon și profetesa Ana

Romano-catolice 
Ss. Blaziu, ep. m.; Oscar, ep.; Simeon Bătrânul

Sfântul și Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creștin ortodox la 3 februarie, este bătrânul care, trăind în împrejurimile templului de la Ierusalim, aștepta, ca și alți evrei, venirea lui Mesia.

Atunci când Fecioara Maria, la patruzeci de zile după naștere, L-a adus pe Prunc la templu să fi închinat Domnului, ca orice întâi născut de parte bărbătească, Dreptul Simeon a ieșit în întâmpinarea Pruncului L-a luat în brațele sale și a spus: „Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace. Că ochii mei văzură mântuirea Ta” (Luca cap. II — 29; 30).

Descoperindu-i Duhul Sfânt toată vestea cea bună a mântuirii, Dreptul Simeon a arătat prin această rugăciune că marea lui așteptare s-a împlinit și că poate muri în pace. De asemenea, și Sfânta Prorociță Ana s-a învrednicit, de la Duhul Sfânt, a vedea pe Iisus Mesia ca Prunc și a prorocit, zicând către cei ce erau atunci în templu: „Acest Prunc este Domnul, Cel ce a întărit cerul și pământul. Acesta este Mesia Hristos, pe Care L-au vestit toți prorocii”.

Sfântul Simeon a prorocit despre patimile Mântuitorului Hristos și despre răstignirea Lui, spunând ca va trece prin sufletul Născătoarei de Dumnezeu sabia mâhnirii și a necazului, când va vedea pe Fiul său răstignit pe Cruce.

Tradiția spune ca Sfântul Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.