CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

28 iul. 2016, 03:09
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

Greco-catolice 
Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon ți Parmena

Romano-catolice 
Sf. Victor I, pp. m.

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 28 iulie, sunt patru dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji la întâlnirile comunității creștine primare. Sunt socotiți între cei șaptezeci de ucenici ai lui Hristos.

Sfântul Prohor l-a însoțit mai întâi pe Sfântul Apostol Petru, împreună cu ceilalți ucenici, înainte de Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și a fost hirotonit episcop al cetății Nicomidiei, în Bitinia.

Apoi, după Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost alături de Sfântul Ioan Evanghelistul și a fost exilat împreună cu acesta în insula Patmos. A avut sfârșit mucenicesc în Antiohia, fiind ucis de cei necredincioși pentru propovăduirea lui Hristos.

Sfântul Nicanor a fost ucis împreună cu două mii de oameni din Ierusalim, în ziua în care a fost ucis cu pietre și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. În acea zi s-a dezlănțuit o mare prigoană împotriva Bisericii din Ierusalim, după cum este scris în Faptele Sfinților Apostoli.

Sfântul Timon a fost pus de Sfinții Apostoli episcop al cetății Vostrichia din Arabia. De asemenea, a avut sfârșit mucenicesc, a fost aruncat într-un cuptor încins și ieșind din foc nevătămat s-a sfârșit fiind răstignit pe cruce.

Sfântul Parmena a murit pe când era alături de apostoli.


loading...