CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sunt pomeniţi vineri

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

03 nov. 2017, 04:20
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sunt pomeniţi vineri

Ortodoxe 
Sf. Sfințiți Mc. Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul; Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida

Greco-catolice 
Sf. m. Achepsima; Sf. m. Aitala și Iosif

Romano-catolice 
Ss. Martin de Porres, călug.; Silvia, mamă

Sfinții Sfințiți Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 noiembrie.

Printre martirii din timpul persecuției creștinilor ordonată de împăratul persan Șapor (310-379) s-au numărat și acești trei mucenici. Din pricina numărului mare de convertiți la creștinism, împăratul a decis să înceteze execuțiile în rândul credincioșilor de rând și să-i urmărească în special pe clerici și ierarhi.

Sfântul Achepsima era episcop al cetății Naesson, în vârstă de optzeci de ani, când a fost adus în fața judecății autorităților persane. Păstrându-și cu dârzenie mărturisirea, a fost supus la chinuri și apoi întemnițat. La fel au pătimit și Iosif preotul și Aitala diaconul, fiind apoi închiși alături de episcopul lor. Slăbiți peste măsură de foame, torturați neîncetat, sfinți au răbdat până la sfârșit, fiind numărați în ceata martirilor pentru Hristos, căci Achepsima a fost ucis în bătaie iar Iosif și Aitala omorâți cu pietre.

Tot astăzi se sărbătorește așezarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Lida.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pomenit în calendarul creștin ortodox la 23 aprilie. A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina, unde, după moartea tatălui, s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

În timpul împăratului Dioclețian, Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană și s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forța, priceperea și vitejia lui în luptă, încât i-au fost acordate grade din ce în ce mai importante în armata imperială.

În februarie 303, Dioclețian a emis primul său edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări și torturi. În următoarea perioadă au mai fost date alte trei edicte de persecuția (303-304). Persecuția declanșată de Dioclețian este considerată cea mai severă dintre persecuțiile suferite de creștinii din Imperiul Roman.

Aflat în preajma împăratului și văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în fața lui Dioclețian mărturisindu-și credința în Hristos.

A fost supus la torturi, fiind trecut prin toate vămile muceniciei, cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj și o bărbăție nemăsurată, păstrându-și neclintită mărturisirea. În ziua de 23 aprilie 303, Sfântul Gheorghe a fost omorât prin decapitare.

La câțiva ani după martiriul Sfântului Gheorghe, a venit la conducerea imperiului Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), iar cei care îl iubeau pe Sfântul Mucenic Gheorghel i-au zidit o biserică mare în Lida, un oraș antic, datând încă din perioada greco-romană. Lida este un oraș menționat și în Sfânta Scriptură, atât în Vechiul Testament, cât și în cel Nou.

În ziua de trei noiembrie, a fost ridicat sfântul trup al mucenicului, din locul cel neînsemnat în care se afla, și a fost adus în această biserică. Astfel a fost scos la iveală cel vrednic de multă lumină și de mai multă arătare, moaștele sale fiind ca un izvor cu daruri minunate pentru cei care se închină cu credință Sfântului Gheorghe.

Biserica din Lida (Lod), Israel, este și astăzi unul dintre cele mai mari sfinte locașuri închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.