Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou (Dezlegare la pește)
Greco-catolice
Sf. m. Irina
Romano-catolice
Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep.
Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Părinții ei, Liciniu și Licinia, erau oameni foarte bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinți erau păgâni.
Sfânta Irina a trăit în vremea părinților apostolici, botezată fiind de către Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.
Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tată său, dorind să-și protejeze fiica de influențe dăunătoare asupra caracterului și creșterii sale, a izolat-o într-o clădire, construită special pentru aceasta. Sfânta Irina era însoțită doar de câteva slujnice și se afla în grija unei bătrâne, Caria, și a unui dascăl, Apelian.
Acest dascăl era creștin în taină și de la el a aflat despre propovăduirea și viața Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când prin cetate a trecut Sfântul Timotei, Penelopi a fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Liciniu în urma mărturisirii s-a tulburat și a poruncit ca Irina să fie torturată.
Îndurând chinurile, Sfânta Irina și-a convertit întreaga familie la creștinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităților. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulțime mare de popor la creștinism, propovăduind tot timpul Cuvântul lui Dumnezeu.
A murit la Efes, intrând singură într-un mormânt nou și cerând să fie astupată ușa încăperii și să fie deschisă după patru zile. După acest timp creștinii care au deschis ușa mormântului l-au găsit pe acesta gol. (surse: vol. „Viețile Sfinților”)