CALENDAR ORTODOX 2017: Mare sărbătoare la sfârşitul săptămânii, ce să faci ca să te protejezi de rele. Cum te protejezi de foc

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

15 sept. 2017, 11:27
CALENDAR ORTODOX 2017: Mare sărbătoare la sfârşitul săptămânii, ce să faci ca să te protejezi de rele. Cum te protejezi de foc

Ortodoxe 
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila

Greco-catolice 
Sf. m. Eufemia

Romano-catolice 
Ss. Corneliu, pp. m. și Ciprian, ep. m.; Ludmila, m.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia, pomenită în calendarul creștin ortodox la 16 septembrie și la 11 iulie, era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor ordonate de împăratul Dioclețian (284-305). Atunci când prefectul orașului, Priscus, a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande mulți dintre creștini nu s-au supus ordinului și s-au ascuns. Fiind prinsă, pentru mărturisirea în Hristos a fost chinuită cu focul, arsă și bătută cu toiege. Scăpând nevătămată din toate aceste chinuri, cu darul lui Hristos, a fost dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deși nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior. Părinții sfintei i-au luat trupul și l-au îngropat în apropierea orașului. După ce persecuția lui Dioclețian a încetat, creștinii au pus moaștele sale într-o raclă de aur în biserica ce i-a fost dedicată.

Sfânta Sofia este pomenită pe 17 septembrie. Atât Biserica Ortodoxă, precum și cea Catolică le comemorează pe Sfânta Sofia cea plină de înțelepciune și cele trei fiice ale sale, Pistis, Elpis și Agapis, exemple întru credință.

Numele Sfintei Muceniţe Sofia se traduce prin înţelepciune. Numele celor trei fiice ale ei simbolizează marile virtuți creștine: Pistis – credinţa, Elpis – speranța sau nădejdea şi Agapis – dragostea. Toate sunt modele de viață creștină. Au avut multe de îndurat în numele credinței. Însă tot ce au pătimit le-a adus mucenicia.

Ne ține departe de cele rele

Sfânta Sofia și fiicele ei au trăit la Roma, pe vremea domniei împăratului păgân Adrian. Sfânta Sofia a fost căsătorită, dând naștere celor trei fiice. A rămas văduvă, însă, fiind o femeie înțeleaptă și extrem de chibzuită, după moartea soţului a rămas singură, trăind în rugăciune. A fost pentru fetele ei un model, crescându-le cu multă dragoste și educându-le în spiritul credinței creștine. Fiind frumoase și deștepte, fetele au fost mereu curtate de persoane importante și chiar de fețe împărătești. Numai că ele nu-și ascundeau credința, așa că au fost pârâte la împărat, din invidie pentru că nu răspundeau avansurilor celor care le curtau. Împăratul Adrian și-a trimis oamenii să le aducă la curte, împreună cu mama lor.

Sfânta Sofia este model de credință

Împăratul a vrut să le convingă să se jertfească zeilor, însă cele trei fete au refuzat, mărturisindu-și credinţa în Hristos. Așa se face că au sfârșit schingiuite. Sfânta Sofia și-a înmormântat fiicele pe un deal din afara cetăţii, loc în care s-a stins și ea, după trei zile de jale. Deşi nu a îndurat chinuri, ea a fost considerată vrednică să primească cununa muceniciei datorită întregii vieți dedicate credinței și educației copiilor ei. În anul 137, când au fost ucise fetele, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani şi Agapis 9 ani. Pe locul mormintelor lor se află Biserica Sfântul Pangratie.