CALENDAR ORTODOX 2017: Sâmbătă se face pomenirea morţilor

CALENDAR ORTODOX 2017:  RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. Sâmbătă este Postul Paştelui şi se face pomenirea morţilor.

17 mart. 2017, 14:54
CALENDAR ORTODOX 2017: Sâmbătă se face pomenirea morţilor

Ortodoxe 
Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Mc. Trofim

Greco-catolice 
Sf. aep. Chiril al Ierusalimului

Romano-catolice 
Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv.

Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 martie.

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim, în jurul anului 315. A intrat de tânăr în monahism. În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului și a fost făcut preot de episcopul Maxim. În 348 a fost ridicat la treapta de episcop al Ierusalimului. La Ierusalim a rostit celebrele Cateheze (Cuvântări), prin care pregătea pentru botez pe cei care doreau să se creștineze.

Din cauza conflictului pe care l-a avut cu mitropolitul Cezareei, Acachie, declarat eretic arian de un sinod care s-a ținut la Sardica, Sfântul Chiril a fost exilat. Decizia a fost luată de împăratul Constanțiu, prieten al mitropolitului Acachie, sub pretextul că Sfântul Chiril a vândut bunurile Bisericii pe care o păstorea, pentru a-i ajuta pe săraci într-o perioadă de foamete.

În anul 360, la conducerea imperiului a venit Iulian Apostatul, care i-a adus pe episcopi din exil. Sfântul Chiril a revenit pe scaunul din Ierusalim, dar a fost din nou exilat de împăratul Valens (care avea simpatii ariene).

A reveni la Ierusalim în anul 379 și a rămas în scaunul episcopal al Ierusalimului până la sfârșitul vieții.

Sfântul Chiril a participat la cel de-al doilea Sinod ecumenic de la Constantinopol (381), unde a condamnat împreună cu ceilalți sinodali erezia lui Macedonie. La acest sinod s-a definitivat Simbolul de credință (Crezul)

A căutat să vindece rănile dezbinărilor din eparhia sa, cu duhul blândeții și cu înțelepciune. Din încercările vieții, a învățat ca adevărul fără iubire este orb.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Trofim, soldat în armata împăratului Maximian (285-305). A participat la persecuția creștinilor, dar a fost chemat la dreapta credință printr-o minune dumnezeiască. În urma întâmplării minunate care la adus la Hristos, Sfântul Trofim a eliberat mulți creștini, fapt pentru care a fost prins de conducătorul orașului și supus la torturi. În cele din urmă, Trofim a primit moarte mucenicească.