CALENDAR ORTODOX 2017: Sfinţi dragi românilor sunt pomeniţi luni. Mii de români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. 

17 dec. 2017, 21:20
CALENDAR ORTODOX 2017: Sfinţi dragi românilor sunt pomeniţi luni. Mii de români le poartă numele

Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului

Greco-catolice
Sf. m. Sebastian şi cei împreună cu el 

Romano-catolice
Ss. Malahia, profet; Graţian, ep. 

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 decembrie.

Sfântul Cuvios Daniil s-a născut într-un sat nu departe de Rădăuţi, din părinţi bine-credincioşi, la începutul secolului al XV-lea, primind la botez numele Dumitru. A fost călugărit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuţi, sub numele de David. 
După o perioadă de ascultare la mănăstirea din Rădăuţi, călugărul David a plecat la Schitul „Sfântul Lavrentie”, aproape de satul Laura de astăzi.

Posturile neîntrerupte, rugăciunile, ascultarea şi smerenia au făcut din monahul David un duhovnic renumit în părţile de nord ale Moldovei, în jurul său adunându-se mulţimi de credincioşi.

După o vreme a îmbrăcat schima cea mare, primind numele de Daniil, şi s-a retras în munte, pe o stâncă de pe malul pârâului Viţău, azi localitatea Putna, unde a săpat o chilie pe care o vedem şi astăzi, la un kilometru depărtare de Mănăstirea Putna. 

Un alt loc unde a sihăstrit Sfântul Cuvios Daniil este Stânca Şoimului, lângă Voroneţ. Între fii săi duhovniceşti se numără şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

După moartea Cuviosului Daniil Sihastrul, a fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneţ. Pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Voroneţ, deasupra uşii de intrare, pe latura de sud, este zugrăvit chipul Sfântului Daniil alături de cel al mitropolitului Grigore Roşca, fiu duhovnicesc al său. 

Pe mormântul său a fost aşezată o lespede de gresie, pe care se află o inscripţie în limba slavonă: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil”, fără nicio lămurire cu privire la data mutării sale la Domnul.

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992. 

Tot astăzi sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Sebastian şi Zoe, care au pătimit în secolul al III-lea, şi Sfântul Ierarh Modest, patriarhul Ierusalimului.