CALENDAR ORTODOX 2017: Sfinţii Doctori fără arginţi ţin bolile departe de tine. Ce trebuie să faci pentru sănătatea familiei

Pe data de 1 noiembrie este sărbătoare mare și cruce neagră în calendar! Sfinţii Făcători de Minuni şi Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian din Asia sunt considerați a fi tămăduitori. Cei aflați în suferință ori apropiații lor merg la mânăstiri, aprind lumânări, împart colivă şi lasă pomelnice pentru sănătate.

31 oct. 2017, 16:56
CALENDAR ORTODOX 2017: Sfinţii Doctori fără arginţi ţin bolile departe de tine. Ce trebuie să faci pentru sănătatea familiei

Ortodoxe 
Sf. doctori fără de arginți și făcători de minuni Cosma și Damian, cei din Asia

Greco-catolice 
Sf. m. Cosma și Damian, doctori fără plată

Romano-catolice 
Toți Sfinții

Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 1 noiembrie. 
Au trăit în secolul al IV-lea, fiind frați, născuți dintr-o mamă creștină și un tată păgân, în Cilicia Asiei. Rămasă văduvă, mama lor le-a dat o bună educație creștină, în spiritul căreia cei doi frați au trăit până la sfârșitul vieții lor. Au urmat școli înalte ale vremii lor devenind doctori foarte buni pentru bolnavii care sufereau atât cu trupul cât și cu sufletul, fiind adevărați luminători cu dreapta credință pentru mulțime.

Darurile taumaturgice ieșite din comun și faptul că vindecau fără să ceară ceva în schimb — după porunca lui Hristos: „În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8) — le-a adus titulatura de „doctori fără de arginți”. Au plecat la Domnul cu pace și în dreaptă credință.

 

Pentru faptele lor, Cosma și Damian au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori, ca vindecători ai bolilor de ochi, de lingoare, răul copiilor, sperietură, boli dintre cele mai rele. Propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Nu trebuie confundaţi cu Sfinţii Cosma şi Damian din Roma, prăznuiţi la 1 iulie, sau cu Sfinţii fără de Arginţi din Arabia, celebrați la 17 octombrie. În popor, data de 1 noiembrie este consacrată tămăduirii bolilor, sfinții fiind invocaţi în descântece de boli grele, inclusiv pentru epilepsie.