CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfânt este sărbătorit în ziua de Rusalii

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

26 mai 2018, 15:32
CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfânt este sărbătorit în ziua de Rusalii

Ortodoxe
Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfinţiţi Mc. Eladie şi Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. m. Eladie; Sf. Iuliu Veteranul 

Romano-catolice
Sf. Augustin din Canterbury, ep. 

Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 mai.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Diocleţian (285-305), acesta a dispus, printre altele, să fie îndepărtaţi din armata romană toţi soldaţii creştini.

Între aceştia s-a aflat şi acest soldat veteran, pe nume Iuliu, care a fost adus la judecată la Durostor, în provincia Moesia Inferior, în faţa guvernatorului Maxim şi a fost acuzat că nu vrea să jertfească zeilor.

Guvernatorul a căutat să-l înduplece cu blândeţe pe veteranul soldat să jertfească zeilor, arătându-i că nu este mare lucru să facă aceasta, şi că dacă va jertfi, se va bucura de o leafă substanţială.

Iuliu s-a împotrivit însă, arătând că nu banii îl vor determina să se lepede de credinţa sa cea întru Hristos. În discuţia dintre Maxim şi Sfântul Mucenic, acesta a arătat că este mai de preţ să moară pentru Hristos, decât să ţină seama de legile păgâne care îndemnau la cinstirea zeilor.

Văzând guvernatorul curajul şi neclintirea lui Iuliu în credinţă, a poruncit să i se taie capul. Astfel, în anul 304, s-a pus capăt vieţii pământeşti a Sfântului Mucenic Iuliu. 

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul, care s-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului ruso-otoman (1700-1711).

A ajuns rob la un ofiţer superior turc din Procopie, Asia Mică, căruia i s-a supus cu smerenie. Pentru că nu l-a obligat să se lepede de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit turcului bogăţii şi faimă.

Cu toate că stăpânul i-a cerut să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele, sfântul nu şi-a părăsit locul de nevoinţă. A plecat la Domnul în jurul vârstei de 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenţi chiar şi mulţi musulmani. Sfintele sale moaşte au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat sfântul în vis preotului satului. 

Astăzi, sfintele moaştele ale Sfântului Ioan Rusul se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia. Grecii le-au adus aici atunci când au plecat din localitatea Procopie din Turcia, în urma schimbului de populaţii între Grecia şi Turcia, în jurul anului 1924.

La Sfântul Ioan Rusul, mare tămăduitor şi făcător de minuni, au evlavie credincioşii de pretutindeni. În Evvia, Sfântului Ioan Rusul, cel care a trăit toată viaţa ca un rob, în grajd, împreună cu animalele, i s-a ridicat o biserică impunătoare.