CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt pomeniţi duminică. Profetul care a vestit venirea lui Mesia

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

15 dec. 2018, 11:21
CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt pomeniţi duminică. Profetul care a vestit venirea lui Mesia

Ortodoxe
Sf. Proroc Agheu; Sf. Teofana împărăteasa

Greco-catolice
Sf. pf. Agheu 

Romano-catolice
Ss. Adelaida, împ.; Aggeu, profet 

Sfântul Proroc Agheu este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 decembrie.

Era din seminţia lui Levi şi s-a născut în Babilon, în vremea robiei. S-a întors la Ierusalim când era încă tânăr şi, împreună cu iudeii conduşi de Zorobabel şi de arhiereul Iosua, a fost unul din susţinătorii ideii de refacere a templului distrus de chaldei.

Sfântul Agheu a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, anunţând profetic că, deşi lipsit de bogăţia şi de frumuseţea primului templu (cel zidit de Solomon), slava celui de-al doilea templu din Ierusalim va fi chiar mai mare, căci prin porţile sale avea să intre Mesia cel făgăduit. 

Astăzi este pomenită şi Sfânta Teofana împărăteasa. A fost prima soţie a împăratului Leon al VI-lea Înţeleptul (886-911), cu care s-a căsătorit când era numai prinţ moştenitor.

Sfânta Teofana s-a născut într-o familie de mari demnitari din Constantinopol. Când Leon a ajuns împărat, împărăteasa Teofana n-a încetat să se îngrijească de mântuirea sufletului. Se ruga, postea, purta pe sub hainele împărăteşti haine aspre spre nevoinţă, dăruia milostenie celor săraci, se îngrijea de lăcaşurile lui Dumnezeu, se îngrijea de slugi ca de fraţi şi din gura sa nu ieşea minciună sau ocară.

A murit când încă nu împlinise vârsta de 30 de ani şi a fost îngropată în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).