CALENDAR ORTODOX 2018: Duminică, sărbătoare importantă pentru creştini. Ce mare sfânt este pomenit

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

24 feb. 2018, 17:40
CALENDAR ORTODOX 2018: Duminică, sărbătoare importantă pentru creştini. Ce mare sfânt este pomenit

Ortodoxe
Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului. Pomenirea tuturor cuvioşilor sihaştri şi călugări 

Romano-catolice
Sf. Cezar, medic 

Sfântul Tarasie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 25 februarie, s-a născut la Constantinopol, într-o familie influentă din capitale imperiului, urmând tatălui său în înalte funcţii publice din administraţia bizantină.

A fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina. Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780) – prigonitor al iconodulilor (apărători ai icoanelor), în dorinţa de a pune capăt tulburărilor şi de a restabili dogma dreptei credinţe.

Instalat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat ultimul sinod ecumenic, invitând toate bisericile patriarhale şi biserica Romei. Este vorba despre Sinodul VII Ecumenic ţinut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele şi-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.

Patriarhul Tarasie a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).