CALENDAR ORTODOX 2018: Sâmbătă, este sărbătorit un sfânt drag românilor, făcător de minuni. Este CRUCE în calendar

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. 

21 sept. 2018, 08:04
CALENDAR ORTODOX 2018: Sâmbătă, este sărbătorit un sfânt drag românilor, făcător de minuni. Este CRUCE în calendar

Ortodoxe 
Sf. Sfințit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope

Greco-catolice 
Sf. ep. m. Foca

Romano-catolice 
Ss. Maurițiu, ofițer, și îns. m.; Silvan, pustnic

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 septembrie.

Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi s-a născut în ținutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ținutul Bacăului, episcop de Rădăuți (1670), episcop al Romanului (1671) și mitropolit al Moldovei (1674).

Ca mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine fața de domnitorul Moldovei, Dumitrașcu Vodă (Dumitrașcu Cantacuzino a ocupat tronul Moldovei o scurta perioada de tip, de doua ori, între 1674-1675 și 1684-1685), care tolera prigoanele turcilor și tătarilor.

Din această cauză a fost judecat și silit să se retragă din scaunul de mitropolit, fiind exilat la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași. Ulterior se va retrage în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi — Panciu. 
În anul 1694, în timpul unei invazii, un grup de tătari a atacat Schitul Brazi — Panciu, chinuindu-l pe mitropolitul Teodosie, căruia i-au cerut să le dea odoarele sfinte și averea mănăstirii. Mitropolitul Teodosie a refuzat, motiv pentru care tătarii i-au tăiat capul. 
Canonizarea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, a fost făcută în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 martie 2003.

Pe 22, în atenția credincioșilor ortodocși se află Sfântul Mucenic Foca. Totuși, rolul său în panteonul sfinților este mai puțin cunoscut. Dar tradiția i-a atribuit sfântului puterea de a fi apărător de rele şi de durere. Mai mult decât atât, se spune că, dacă e respectat cum se cuvine, apără lumea de foc.