CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, CRUCE NEAGRĂ, ce trebuie să facă toţi creştinii cu o zi înainte de Cuvioasa Parascheva

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante ştiri de peste an. Fiecare zi a săptămânii are o rugăciune a ei, însă rugăciunea de sâmbătă are o putere aparte.

12 oct. 2018, 10:37
CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, CRUCE NEAGRĂ, ce trebuie să facă toţi creştinii cu o zi înainte de Cuvioasa Parascheva

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie

Greco-catolice
Sf. m. Carp, Papil şi Agatonica 

Romano-catolice
Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina 

Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonice sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox 13 octombrie.

Au fost martirizaţi la Pergam (oraş aflat în Turcia de astăzi, la aproximativ 20 de km de Marea Egee), în vremea împăratului Deciu (249-251). Carp era episcop, iar Papil era diaconul său. Au fost prinşi şi îndemnaţi să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuşi la chinuri, fiind strujiţi cu gheare de fier, apoi au fost aruncaţi într-o groapă cu var nestins şi după trei zile ieşind de acolo neatinşi, au fost aruncaţi într-un cuptor încins.

În cuptor împreună cu Sfinţii Mucenici a intrat şi Sfânta Agatonice, sora diaconului Papil, dorind să moară pentru Hristos. Ieşind şi de acolo nevătămaţi, răcorit fiind cuptorul cu puterea lui Hristos, au fost duşi din nou în temniţă. 

Judecătorul, neştiind ce să mai facă, a pronunţat în cel din urmă hotărârea de a li se tăia capetele. Şi aşa şi-au sfârşit nevoinţa, murind de sabie.

Împreună cu dânşii a suferit moarte martirică şi un slujitor al Sfinţilor Mucenici, Agatador.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe 13 octombrie şi Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi.

Racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia) la Iaşi în 1996.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la această dată, în fiecare an, să se facă pomenirea „Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Sărbătoare este consemnata în calendarul creştin ortodox român, cu cruce neagră, începând din anul 1997. 

Ce rugăciune să spui sâmbăta ca să ți se împlinească dorințele

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecatorul meu prea drept, știu ca pacatele mele sunt nenumărate. De aceea, Te rog astăzi, sâmbătă, zi in care de Iosif si de Nicodim ai fost pus în mormant. Te-ai pogorat in iad cu Sfantul si Indumnezeitul Tau Suflet. Și de acolo Ai indepartat intunericul cu lumina Dumnezeirii Tale. Și ai adus bucurie nespus de mare stramosilor nostri. Căci i-ai mantuit din robia cea cumplita. Și i-ai suit in rai. Îngroapă pacatele si cugetele mele cele rele si viclene. Ca sa piara din mintea mea si sa nu se mai lupte cu sufletul meu. Lumineaza intunecatul iad al inimii mele, alunga intunericul pacatelor mele si suie mintea mea la cer, ca sa ma bucur de fata Ta.

Doamne, primește ruga mea!
Doamne, primeste umila mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maice, care Te-a vazut pe Cruce pironit intre doi talhari si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima, care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-a pus in mormant, care a treia zi Te-a vazut inviat din morti si la Inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.

Indura-Te, Doamne, si de cei vii si de cei morti, pentru rugaciunile sfintilor Tai, catre care zic si eu nevrednicul: O, fericiti servitori ai Lui Dumnezeu, nu incetati a va ruga Lui ziua si noaptea, pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Nu incetati a va ruga, pentru ca prin rugaciunile voastre, pacatosii sa castige iertare, saracii ajutor, intristatii mangaiere, bolnavii sanatate, cei slabi la minte intelepciune, cei tulburati liniste, cei asupriti ocrotire, si toti impreuna darul Lui Dumnezeu spre folosul cel sufletesc, in marirea Lui Dumnezeu Celui in Treime laudat, Caruia I se cuvine cinste si inchinare in veci. Amin.”