CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, de ce se întorc lumânările şi se dau acatiste pentru măritiş. Rugăciunea te scapă de necazuri

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

09 nov. 2018, 12:01
CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, de ce se întorc lumânările şi se dau acatiste pentru măritiş. Rugăciunea te scapă de necazuri

Ortodoxe
Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terţiu şi Cvart; Sf. Mc. Orest

Greco-catolice
Sf. ap. Sosipatru, Erast şi cei împreună cu ei, din cei 70; Sf. m. Orest 

Ss. Leon cel Mare, pp. înv.; Oreste, m. 

Sfinţii Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terţiu şi Cvart sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 10 noiembrie.

Toţi cei şase sfinţi fac parte din soborul celor şaptezeci de apostoli ai Mântuitorului. Sfinţii Olimp şi Rodion, urmând Sfântului Apostol Petru, împreună au fost martirizaţi de Nero (54-68), la Roma.

Sfântul Sosipatru, pe care îl pomeneşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani, a fost episcop al Iconiei, săvârşindu-se în pace.

Sfântul Erast, pe care în aceeaşi epistolă îl pomeneşte Sfântul Apostol Pavel, mai întâi a fost iconom al Bisericii Ierusalimului, după aceea, fiind episcop al Paneadiei (Palestina), s-a mutat la Domnul.

Sfântul Cvart, episcopul Beritului (Fenicia), a pătimit pentru dreapta credinţă şi a convertit mulţi greci la credinţa creştină.

Sfântul Terţiu a fost al doilea episcop în Iconia, după Sfântul Sosipatru.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Orest. Originar din oraşul Tiana, aflat în Capadocia, Sfântul Orest a fost doctor creştin. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), a fost supus la multe chinuri. Şi-a dat sufletul după ce un cal sălbatic l-a târât 24 de mile departe de cetatea Tiana. 

Duminică este Sfântul Mina

SFÂNTUL MINA. Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor români Diocleţian şi Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfărşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi că un invingător fără sabie”.

Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi capul.

La biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală, unde se și păstrează fragmente din moaștele Sfântului, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări și le lipesc de sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Credincioşii se pot închina la moaştele Sfântului Mucenic Mina în Bucureşti, Iaşi şi Suceava.

Citeşte şi SFANTUL MINA: Astăzi se plătesc acatiste pentru măritiş

În popor, data prăznuirii Sfântului Mina mai este cunoscută și drept Ziua tâlharilor. Și asta pentru că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz plătesc la biserică sărindare și acatiste. Însă cel mai important pare a fi ritualul lumânărilor întoarse. Numai lumânările sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina.

Lumânările se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal. Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele. În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile, așa încât ultima zi să pice de ziua sfântului. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi. Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual. 

CALENDAR ORTODOX 11 NOIEMBRIE: Este celebrat protectorul păgubiţilor. Citeşte-i rugăciunea pentru a scăpa de necazuri

SFANTUL MINA: Credinţa populară spune că această zi este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer Sfântului Mina ajutor la prinderea tâlharilor. Însă nu doar cei pagubiţi cer ajutor sfântului ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.

Femeile merg la biserică în această zi pentru a duce lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Potrivit tradiţiei, se crede că schimbă gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine.

Sfântul Mina a fost soldat în armata romană şi a trăit în secolul al patrulea. În timpul vieţii, şi-a ajutat semenii să îşi găsească bunurile pierdute. De aceea este cunoscut drept ocrotitorul păgubiţilor.

Moaştele Sfântului Mina au fost aduse la Bucureşti în 1874. Pelerinajul are loc pe data de 11 noiembrie, ziua în care s-a născut sfântul. Şi tot în această zi, buzunarele oamenilor sunt mai în siguranţă. Numită şi Sărbătoarea Tâlharilor, ziua Sfântului Mina este cinstită şi de hoţi ca singura zi din an în care aceştia nu fură, de tema pedepsei divine.