CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare sâmbătă, cruce neagră în calendar. Mare păcat pentru cei care încalcă regulile

Toma este unul dintre cei 12 Apostoli chemați direct de Mântuitor, zis și Geamănul ori Necredinciosul. Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol Toma.

05 oct. 2018, 11:03
CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare sâmbătă, cruce neagră în calendar. Mare păcat pentru cei care încalcă regulile

CALENDAR BISERICESC, CE SĂRBĂTORI SUNT SÂMBĂTĂ

Ortodoxe
Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida 

Greco-catolice
Sf. ap. Toma 

Romano-catolice
Sf. Bruno, pr. 

Sfântul Apostol Toma, pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 octombrie, a fost unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. S-a dovedit plin de râvnă pentru Hristos, fiind gata să moară împreună cu învăţătorul său, după cuvintele sale înaintea învierii lui Lazăr din Betania: „Să mergem şi noi şi să murim cu El” (Ioan 11;16). 

Sfântul Toma este cel care nu a fost de faţă la venirea lui Iisus în mijlocul ucenicilor în duminica Învierii. Auzindu-i pe ceilalţi apostoli vorbind despre Învierea Domnului, a spus că nu va crede dacă nu va vedea în mâinile Lui semnele cuielor şi dacă nu va pune mâna în coasta străpunsă.

Sfântul Toma este făcător de minuni

La fel ca și ceilalți Apostoli, Toma a fost pescar în ținutul Galileei. Scrierile bisericești spun că, după Pogorârea Sfântului Duh, Toma a plecat să propovăduiască Evanghelia pe pământurile Indiei. Acolo, a ridicat biserici, a hirotonit preoți și a sfințit episcopi. A convertit la creștinism mulți credincioși, printre care și surorile Tertiana și Migdonia, soții de principi indieni păgâni. De aici i s-a și tras moartea de martir, ucis cu lăncile de soldați, pe 6 octombrie.

A lăsat în urma sa scrieri religioase extrem de importante, precum Apocalipsa după Toma și Evanghelia Copilăriei, în care e descrisă perioada controversată a copilăriei lui Iisus. Îi este dedicată și prima duminică după Paști, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. Fragmente din moaștele sale făcătoare de minuni se află la Mânăstirea Sfântul Ioan Teologul din Insula Patmos, în Grecia, iar o altă parte în localitatea Ortona, în Italia.

Necredincios sau prea credincios?

Cu siguranță ai auzit adesea expresia „Toma necredinciosul”. Dar aceasta nu se referă la la lipsa de credință a sfântului, așa cum s-ar putea interpreta, ci mai degrabă de la neîncredere, mai cu seamă în viața fără Hristos. În ciuda devotamentului său față de Învățător, cărțile sfinte îl descriu pe Toma ca fiind cel care nu crede până nu vede cu propriii ochi adevărul. Iar asta din pricina pățaniei de după Înălțarea la Cer a Mântuitorului. După Înviere, El S-a arătat ucenicilor, iar Toma nu era printre ei.

 

Așa se face că, la aflarea veștii că Iisus li s-a înfățișat Apostolilor, după chinurile la care fusese supus, Toma a reacționat cu suspiciune. Nu putea crede că s-a petrecut așa ceva. Avea nevoie de o dovadă concretă: ,,Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.“ Și Iisus s-a arătat și a doua oară, după opt zile. Atunci l-a îndemnat pe Toma să-L privească cu atenție. În acel moment, Apostolul și-a mărturisit credința, numindu-L „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.