CALENDAR ORTODOX 2018: Un sfânt drag românilor este sărbătorit miercuri. Zeci de mii de români îi poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai imporante sărbători religioase de peste an.

24 apr. 2018, 13:29
CALENDAR ORTODOX 2018: Un sfânt drag românilor este sărbătorit miercuri. Zeci de mii de români îi poartă numele

Ortodoxe
Sf. Ap. şi Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Greco-catolice
Sf. ap. şi ev. Marcu 

Romano-catolice
Sf Marcu, ev. 

Sfântul Apostol Marcu, unul dintre cei patru evanghelişti, este pomenit în calendarul creştin ortodox în 25 aprilie. 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu s-a născut în Cirene, în Vestul Africii, părinţii săi fiind iudei. A fost educat în cultura greacă şi ebraică.

Sfântul Marcu a fost însoţitor al Sfântului Apostol Pavel, numărându-se printre cei şaptezeci de apostoli. Este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei.

Era un apropiat al casei Sfântului Petru. După Înălţarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Marcu i-a însoţit pe Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnaba în propovăduirea Evangheliei.

A fost martirizat în nordul Africii, la Alexandria. (sursa: vol. Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (jud. Buzău), pomenit în calendarul creştin ortodox la 25 aprilie, a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în şedinţa din 4-5 martie 2003.

Sfântul Vasile, stareţul Mănăstirii Poiana Mărului (1692-1767), s-a născut în părţile Rusiei, unde a început viaţa monahală. Din cauza prigoanei împotriva creştinilor, s-a refugiat în Ţările Române şi s-a stabilit la Mănăstirea Dălhăuţi, unde a fost stareţ timp de 20 ani.

De la Dălhăuţi s-a retras la Schitul Poiana Mărului din Munţii Buzăului.

A fost duhovnicul Sfântului Paisie de la Neamţ, pe care l-a călugărit în anul 1750, la Athos. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existenţa isihasmului românesc. A fost un bun cunoscător al scrierilor patristice şi postpatristice, din care a făcut anumite traduceri. A trecut la Domnul la 25 aprilie 1767 (sursa: Dicţionarul Teologilor Români, 1996). 


loading...