CALENDAR ORTODOX 2018: Zi de sărbătoare şi pocăinţă, vineri toţi creştinii trebuie să fie smeriţi

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

20 sept. 2018, 12:35
CALENDAR ORTODOX 2018: Zi de sărbătoare şi pocăinţă, vineri toţi creştinii trebuie să fie smeriţi

Ortodoxe
Odovania praznicului Înălţării Sfintei Cruci; 
Sf. Ap. Codrat; Sf. Proroc Iona

Greco-catolice
Sf. ap. Quadrat din Magnesia; Sf. pf. Iona 

Romano-catolice
SS. Matei, ap. şi ev.; Iona, profet 

Sfântul Apostol Codrat este pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 septembrie.

Sfântul Apostol Codrat a fost unul din cei 70 de apostoli. A făcut cunoscută Evanghelia (vestea întrupării şi a lucrării mântuitoare a lui Hristos) în Atena şi Magnezia (Tesalia de răsărit). Pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, a suferit multe chinuri şi a avut moarte martirică în timpul împăratului Adrian (117-138).

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Iona, fiul lui Amitai din Gat-Hahefer. 

Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în cartea numită Iona, cuprinde mai multe informaţii cu privire la viaţa sa. De asemenea, se face referire la Sfântul Proroc Iona în Cartea a patra a Regilor (14, 25), în Evanghelia după Matei (12, 38-41) şi Evanghelia după Luca (11, 29-32).

Prorocul Iona a fost trimis de către Dumnezeu să îndemne pe niniviteni la pocăinţă (cetatea Ninive era capitala imperiului asirian), căci fărădelegile lor ajunseseră până la faţa Domnului. Dar nesocotind poruncile Lui, Iona a încercat să fugă pe mare şi a fost înghiţit de un chit (peşte uriaş) în pântecele căruia a stat trei zile.

Rugându-se, a fost aruncat pe ţărmul mării şi a primit din nou poruncă de la Dumnezeu, de a merge în oraşul Ninive (Iona 3, 3).

Aici, Iona a prevestit distrugerea oraşului: „Atunci Ninivitenii au crezut în Dumnezeu, au ţinut post şi s-au îmbrăcat cu sac, de la cei mai mari şi până la cei mai mici. Şi a ajuns vestea până la regele Ninivei. Acesta s-a sculat de pe tronul său, şi-a lepădat veşmântul lui cel scump, s-a acoperit cu sac şi s-a culcat în cenuşă. Apoi, din porunca regelui şi a dregătorilor săi, s-au strigat şi s-au zis acestea: Oamenii şi animalele, vitele mari şi mici să nu mănânce nimic, să nu pască şi nici să bea apă; Iar oamenii să se îmbrace cu sac şi către Dumnezeu să strige din toată puterea şi fiecare să se întoarcă de pe calea lui cea rea şi de la nedreptatea pe care o săvârşesc mâinile lui”. (Iona 1, 5-8)

Aşa s-au pocăit ninivitenii, iar Dumnezeu văzând întoarcerea lor i-a părut rău de prezicerile pe care le făcuse şi nu le-a împlinit. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”) 


loading...