CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni. Nu uitaţi de superstiţiile legate de a cincea Babă

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

04 mart. 2018, 13:02
CALENDAR ORTODOX 2018: ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni. Nu uitaţi de superstiţiile legate de a cincea Babă

Ortodoxe
Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul ; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul 

Romano-catolice
Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m. 

Sfântul Mucenic Conon din Isauria, pomenit în calendarul creştin ortodox la 5 martie, a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli, în primul secol creştin, în provincia Isauria din Asia Mica.

După căsătorie a hotărât împreună cu soţia sa, Ana, să trăiască în curăţie. Primind credinţa creştină, Sfântul Conon şi-a convins şi familia să se boteze. A devenit preot şi a adus la religia creştină un mare număr de oameni.

Citeşte şi BABELE 2018: Cum ne alegem BABA în acest an. Tradiţii şi superstiţii în martie

În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domiţian (81-96), funcţionarul imperial Magnus, care a început persecuţiile împotriva creştinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populaţia s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, a murit în casa sa, în ziua de 5 martie.

Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Conon Grădinarul care a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) şi era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, şi aici şi-a făcut aici o grădină în care semăna verdeţuri, agonisindu-şi astfel hrană.

A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor şi L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătut în picioarele lui piroane de fier şi a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi şi, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui şi-a dat duhul său.