CALENDAR ORTODOX 2019: „Acela ce ridică sabia de sabie va pieri”. Ce sfânt este pomenit miercuri

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

27 aug. 2019, 09:44
CALENDAR ORTODOX 2019: „Acela ce ridică sabia de sabie va pieri”. Ce sfânt este pomenit miercuri

Ortodoxe
Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia

Greco-catolice
Sf cuv. Moise Etiopianul; Sf. ep. Augustin 

Romano-catolice
Ss. Augustin, ep. înv.; Florentina, fc. 

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 28 august. A trăit în secolul al IV-lea fiind originar din Etiopia, bărbat de culoare – amănunt care este precizat în „Patericul Egiptean”.

Înainte de a merge în pustia sketică, Sfântul Moise fusese tâlhar, unul renumit pentru răutăţile şi crimele pe care le făcuse cu multă cruzime, căpetenie a unei cete de tâlhari de pe valea Nilului.

Ca monah a arătat atâta râvnă pentru viaţa ascetică, încât întrecea în sensibilitate pe unii dintre cei mai mari părinţi ai pustiei.

Pentru nevoinţele sale pustniceşti şi după o descoperire dumnezeiască a fost ridicat la treapta preoţiei, fiindu-i pus epitrahilul: „Şi i-a zis arhiepiscopul: iată, te-ai făcut totul alb, avvo Moise! Zis-a lui bătrânul: oare la cele dinafară, prea sfinţite, sau şi la cele dinăuntru? Şi vrând arhiepiscopul să-l cerce, a zis către clericii săi: când va intra avva Moise în altar, goniţi-l şi urmaţi după dânsul ca să auziţi ce zice. Deci a intrat bătrânul şi l-au dojenit şi l-au gonit zicându-i: du-te afară, etiopianule! Iar el ieşind zicea către sine: bine ţi-au făcut, încenuşatule cu pielea şi negrule! Tu nefiind om, ce vii cu oamenii?” („Patericul Egiptean”).

A refuzat să plece din chilia sa atunci când zona era ameninţată de năvălirea arabilor, socotind după cuvintele lui Hristos şi amintindu-şi de viaţa dinainte, când cu sabia îşi impunea voinţa, că „acela ce ridică sabia de sabie va pieri”. A fost ucis de năvălitori, împreună cu câţiva ucenici ai săi. Arătându-şi astfel dorinţa de a ispăşi prin moarte fărădelegile tinereţii, nu numai Raiul, dar şi cerul i s-a deschis ca unui mucenic. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)