CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt pomeniţi duminică

Publicat: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 17:37 // Actualizat: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 17:49 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Mc. Ermil şi Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe

Greco-catolice
Sf. m. Ermil şi Stratonic

Romano-catolice
Sf. Ilarie, ep. înv.


Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 13 ianuarie.

Aceşti sfinţi au trăit în ţinutul Iliricului şi al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Licinius (308-321).

Sfântul Mucenic Ermil avea credinţa creştină şi slujea ca diacon. A fost pârât că se închină de multă vreme lui Hristos, râde de zeii romanilor şi întru nimic îl socoteşte pe împărat.

Adus la judecată, şi-a ţinut cu dârzenie mărturisirea, încât, după ce a fost bătut cu cruzime a fost aruncat în temniţă. Aici l-a întâlnit pe Staratonic, un vechi prieten, creştin, care era străjer al închisorii. Pentru prietenul său care suferea, Stratonic a mărturisit şi el credinţa creştină şi a fost la rândul său chemat la judecată.

Au fost amândoi condamnaţi la moarte prin înec şi au fost aruncaţi în apele Dunării. Pe când erau duşi amândoi sfinţii spre înecare, ei cântau cu veselie cântarea îngerească, pe care îngerii au cântat-o la Naşterea Domnului în Betleemul Iudeii: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire" (Luca 2, 14). Şi ducându-i ostaşii la Dunăre, i-au pus în mreje şi i-au aruncat în adâncul apei.

Trupurile lor care au fost scoase de valuri la mal au fost luate de creştini şi îngropate aproape de cetatea Singidunum (Belgrad) (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar ortodox CALENDAR ORTODOX 13 ianuarie 2019 CALENDAR ORTODOX 2019
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 ian 04:24
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Eu nu o pot Intelege pe aceea Persoana , care dupa ce mi-a facut Pomana in Amintirea Rudelor Decedate , dupa aceea in alta Zi , devine o Prsoana Rea Barfitoare si cu atitudini de a face Rau . Oare nu ar fi bine sa nu mai Primesc Pomana Niciodata ? Cred ca Da ! Religia nu se Pupa cu Ateismul si menirea de a face Rau acelei Persoane ce i s-a dat Initial Pomana ! Astfel de Persoane cu 2 Fetze ar Trebui de a fi lasate Impace sa fie Singure , fara Nici o Prietenie de la Nimeni , deoarece nu merita Incredere !
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H