CALENDAR ORTODOX 2019: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

23 ian. 2019, 04:09
CALENDAR ORTODOX 2019: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic

Greco-catolice
Sf. m. Clement şi Agatanghel

Romano-catolice
Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Sfântul Sfinţit Mucenic Clement al Ancirei şi Sfântul Mucenic Agatanghel sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 ianuarie.

Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 250, în timpul împăratului Valerian (253-259), în cetatea Ancira (Ankara de astăzi), aflată în ţinutul Galatei (regiune a Asiei Mici situată între Capadocia, Pont şi Bitinia).

La vârsta de 12 ani a rămas orfan de mamă, tatăl său murise demult. A fost luat spre creştere de o prietenă a mamei sale, pe numele său Sofia. Împreună cu mama sa adoptivă strângeau în casa acesteia copiii săraci şi abandonaţi, îi hrăneau, îi îmbrăcau şi le dădeau educaţie.

La 20 de ani, pentru covârşitoarea lui înţelepciune, şi după doi ani de când urcase prima treaptă clericală, a fost hirotonit episcop al cetăţii sale natale.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor a îndurat chinuri mari o lungă perioadă de timp, 28 de ani, fiind în multe rânduri întemniţat şi supus unor suferinţe de neînchipuit pentru a se lepăda de credinţa sa în Hristos.

Împreună cu Sfântul Agatanghel, Sfântul Clement a trecut înainte tuturor celor care de la începutul lumii au pătimit pentru Dumnezeu tot felul de chinuri, ori în ce fel, prin foc, prin fier, prin pietre, prin lemne şi cei care cu fiarele s-au luptat şi prin închisori mult timp s-au chinuit şi prin diferite feluri de morţi, în pământ, în apă şi în văzduh s-au sfârşit, şi cei ce au fost pierduţi de ger şi de arşiţă mare, şi ori cu ce alte chinuri şi pedepsiri s-au lipsit de viaţă.

„Pentru că toţi cei ce erau atunci chinuitori, îl trimiteau pe dânsul de la unul la altul, ca pe o minune nemaiauzită şi văzută; căci, atât de mulţi ani şi prin atât de multe şi diferite feluri de chinuri cumplite, a fost nebiruit şi nemişcat, cu Agatanghel ucenicul său, întărindu-l Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru slava numelui Său celui sfânt”.