CALENDAR ORTODOX 2019: cui îi facem urări marţi

CALENDAR ORTODOX 2019: Marţi este Sfanta Irina, RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

15 apr. 2019, 13:44
CALENDAR ORTODOX 2019: cui îi facem urări marţi

Ortodoxe
Sf. Mc. Fecioare: Agapia, Irina şi Hionia

Greco-catolice
Sf. m. Agapia, Irina şi Hionia; Sf. Bernadeta Soubirou

Romano-catolice
Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre

Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia, pomenite în calendarul creştin ortodox la 16 aprilie, erau surori şi au trăit în părţile Tesalonicului, pe vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), cel care a declanşat cea mai dură prigoană împotriva creştinilor.

Fiind prinse, cele trei surori au fost aduse înaintea dregătorului Sisinie. Au fost îndemnate să jertfească idolilor, dar rămânând statornice în credinţa lor au fost întemniţate, lăsate un timp şi aduse din nou la judecată. Fiind neînduplecate l-au înfuriat pe slujbaşul imperial care a poruncit ca Agapia şi Hionia să fie arse de vii.

Irina, cea mai tânără dintre ele, a fost ameninţată cu aceeaşi moarte, dacă nu se leapădă de Hristos şi nu jertfeşte idolilor. Dar nimic nu a putut să o înspăimânte. I s-a spus în cele din urmă că are să fie dusă într-o casă de desfrâu.

Şi a fost dusă spre această destinaţie de doi ostaşi, dar din rânduiala dumnezeiască, pe drum a ajuns pe un deal, iar odată ajunsă în vârful acelui deal nimeni nu a mai putut să urce la ea. Ostaşii au început atunci să tragă cu arcul asupra ei. Rănită fiind s-a culcat pe pământ şi şi-a dat duhul său Domnului. Aşa şi-a dat sfârşitul Sfânta Irina, numărându-se cu mucenicii.