CALENDAR ORTODOX 2019. De ce se bea vin duminică

CALENDAR ORTODOX 4 AUGUST 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale anului.

03 aug. 2019, 13:26
CALENDAR ORTODOX 2019. De ce se bea vin duminică

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil

Sărbători religioase greco-catolice: Cei 7 tineri m. din Efes; Sf. cuv. m. Evdochia; Sf. Ioan Maria Vianney

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Ioan M. Vianney, pr.

Sfinţii şapte tineri din Efes sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 4 august.

Cei şapte tineri erau soldaţi în armata împăratului Deciu (249-251) şi în timpul unor ceremonii de cinstire a zeilor, pe care le organizase însuşi împăratul în Efes, ei se rugau în biserică cu multă jale pentru creştinii care erau omorâţi în pieţele publice, încât sângele lor curgea ca apa.

Făcând ei aşa, s-au găsit denunţători, pentru că în vremea aceea se ducea la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, dacă îl afla rugându-se lui Hristos, care au mers la împărat şi i-au spus despre tinerii care se rugau lui Hristos şi nu voiau să jertfească zeilor.

Au fost prinşi şi pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost duşi în faţa împăratului, care i-a eliberat însă pentru un timp, impresionat fiind de tinereţea acestora. Aşa au fost dezlegaţi din lanţurile de fier şi au fost lăsaţi liberi până la întoarcerea în Efes a împăratului, care s-a dus în altă cetate.

Tinerii creştini din Efes erau fii din familii bogate, numele lor fiind: Maximilian, fiul eparhului cetăţii Efesului, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian şi Antonin. Aceştia petreceau împreună în rugăciune şi în postiri, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor şi prin păzirea curăţiei.

Despre cei şapte tineri s-a aflat chiar de la părinţii lor că stăteau într-o peşteră. Locul în care se aflau a fost zidit, din porunca împăratului, în timp ce ei erau căzuţi într-un somn ca de moarte.

În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peşterii a fost stricat şi cei şapte tineri au revenit la viaţă ca dintr-un somn.

Faptul a adus în uimire toată cetatea, însuşi împăratul Teodosie a venit de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creştinismului, şi în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Întâmplarea din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare şi întărire în acele vremuri tulburi.

Tinerii au mai trăit şapte zile după care plecându-şi iar capetele la pământ şi-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu.

Nu uitaţi că ne aflăm în Postul Sfintei Marii. Ca durata, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt doar decat Postul Pastelui si cel al Craciunului. Postul Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de regula la data de 1 august si tine doua saptamani (1-15 august), potrivit crestinortodox.ro.

Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se pot consuma untdelemn şi vin.

În perioada postului, nunţile sunt interzise.