CALENDAR ORTODOX 2019. Este sărbătoare importantă, rugăciunea la icoana lui Iisus face minuni azi

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

08 aug. 2019, 09:49
CALENDAR ORTODOX 2019. Este sărbătoare importantă, rugăciunea la icoana lui Iisus face minuni azi

Ortodoxe
Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărturisitori pentru icoana lui Hristos

Greco-catolice
Sf. ap. Matia; Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroană a Europei

Romano-catolice
Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei

Sfântul Apostol Matia este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 august.

S-a născut în Betleem, în seminţia lui Iuda. A studiat Cărţile Legii cu Sfântul şi Dreptul Simeon, iar după Botezul Domnului în râul Iordan, i-a urmat Lui Hristos împreună cu ceilalţi ucenici.

Sfântul Matia care era unul dintre cei 70 de ucenici ai Domnului, după Înălţarea la cer a Lui Iisus Hristos, a fost ales prin tragere la sorţi, în rândul celor doisprezece Sfinţi Apostoli, care erau martori ai vieţii Mântuitorului, în locul lui Iuda Iscarioteanul.

Evenimentul este relatat de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Sfinţilor Apostolilor: „Şi au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis şi Iustus, şi pe Matia. Şi, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoşti inimile tuturor, arată pe care dintre aceştia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri şi al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Şi au tras la sorţi; şi sorţul a căzut pe Matia; Şi el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli (Fapte 1; 23-26).”

Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia şi Etiopia.

A fost prins în Galileea de către cei care erau împotriva lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi dus la Ierusalim, în faţa arhiereului Anania. A fost atunci acuzat că nu respectă Legea lui Moise, pe patriarhi şi pe proroci şi propovăduieşte un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul.

Pentru că nu a vrut să-şi lepede credinţa în Hristos, aşa cum a fost sfătuit, iar în apărarea sa a folosit chiar textele din Legea Veche care mărturiseau întruparea Fiului lui Dumnezeu, Sfântul Apostol Matia a fost condamnat la moarte prin lapidare (ucidere cu pietre).

În drum spre locul în care cei condamnaţi erau ucişi cu pietre, Sfântul Apostol Matia a spus însoţitorilor săi: „Făţarnicilor, bine a prorocit David despre voi: Vâna-vor asupra sufletului dreptului şi sânge nevinovat vor osândi. Şi Iezechiel zice: Omorâţi sufletele cărora nu li se cădea să moară” (Vieţile Sfinţilor).

Ajunşi la locul uciderii, doi martori, după rânduiala Legii, şi-au pus mâinile pe capul său şi au mărturisit că a hulit pe Dumnezeu, pe Moise şi Legea. Şi aceia au aruncat primii asupra lui cu pietre. Dar pentru a nu fi acuzaţi de romani pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Apostol Matia, cu o secure, pedeapsă pe care romanii o aplicau celor care se ridicau împotriva Cezarului. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)