CALENDAR ORTODOX 2019. Este zi de post, este sărbătorit un mare sfânt al creştinismului

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

03 sept. 2019, 10:14
CALENDAR ORTODOX 2019. Este zi de post, este sărbătorit un mare sfânt al creştinismului

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei; Sf. Proroc Moise; Sf. Mc. Petroniu

Greco-catolice
Sf. ep. m. Vavila; Sf. pf. Moise

Romano-catolice
Ss. Rozalia, fc.; Moise, profet

Sfântul Sfinţit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 4 septembrie.

Sfântul Vavila a fost episcop al Antiohiei şi, aflat în scaunul arhieresc, l-a împiedicat pe împăratul Numerian (283-284) să intre în biserica din Antiohia.

Din faţa uşilor, l-a împins înapoi cu mâna în piept şi i-a spus că nu i se cade împăratului, care este închinător la idoli, să intre în biserica Dumnezeului Celui viu şi să o necinstească cu intrarea lui. Împăratul aducea jertfe sângeroase în templul zeilor la care se închina, înjunghiind cu mâna sa un copil mic pe care îl ţinea la curte ca zălog.

Pentru faptul că era multă lume în jur şi o putere nevăzută îl oprea mai mult decât mâna întinsă a arhiereului, împăratul de teamă a răbdat mustrarea în tăcere şi s-a dus cu mânie la palat.

I-a răsplătit însă Sfântului Vavila cu moarte mucenicească această îndrăzneală.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Moise, cel care a primit Tablele Legii (două lespezi de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci) pe Muntele Sinai.

Legea a fost scrisă de Însuşi Dumnezeu şi a fost înmânată lui Moise, conducătorul israeliţilor din Egipt spre Canaan, spre a fi dată poporului.

Tradiţia iudaică şi creştină îi atribuie Sfântului Proroc Moise Pentateuhul (primele cinci cărţi ale Sfintei Scripturi).

Sfântul Vasile cel Mare spune, în „Omilii la Hexaemeron”, că atunci când Prorocul Moise era de optzeci de ani, a văzut pe Dumnezeu, atât cât este cu putinţă unui om să-l vadă; dar mai bine spus, atât cât nimeni nu l-a putut vedea, după cum dă mărturie Însuşi Dumnezeu: „De este între voi vreun prooroc al Domnului, Mă arăt lui în vedenie şi în somn vorbesc cu el. Nu tot aşa am grăit şi cu robul Meu Moise, – el este credincios în toată casa Mea: Cu el grăiesc gură către gură, la arătare şi aievea, iar nu în ghicituri, şi el vede faţa Domnului” (Num. 12, 6-8).

Aşadar, Sfântul Proroc Moise a fost învrednicit, la fel ca îngerii, să vadă pe Dumnezeu faţă către faţă, şi istoriseşte cele pe care le-a auzit de la Dumnezeu, spune Sfântul Vasile cel Mare.