CALENDAR ORTODOX 2019: La mulţi ani, sărbătoriţilor!

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Luni este sărbătorită Sfânta Lidia, prima creştină a Europei.

19 mai 2019, 19:05
CALENDAR ORTODOX 2019: La mulţi ani, sărbătoriţilor!

Ortodoxe
Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi 

Greco-catolice
Sf. m. Talaleu 

Romano-catolice
Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul 

Sfântul Mucenic Talaleu, pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 mai, era din Fenicia, dintr-o familie creştină. A trăit pe vremea împăratului roman Numerian (283-284), în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor.

Sfântul Talaleu era medic şi creştin pentru că încerca odată cu vindecarea trupului să vindece şi sufletul pacienţilor săi, vorbindu-le despre Hristos.

Denunţat că propovăduieşte creştinismul, a fost arestat, adus la judecată şi supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. Martori la această întâmplare au fost doi ostaşi, Alexandru şi Asteriu, aceştia s-au convertit la creştinism şi şi-au mărturisit credinţa. Au fost cu toţii decapitaţi pentru faptul că L-au mărturisit pe Hristos (anul 284).

Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului…

În interiorul Lidiei s-a produs un cutremur. Inima ei era mereu neliniștită căci nu putea să se jertfească zeilor și zeițelor care se dedau orgiilor. Cunoscuse legea lui Israel care aprinsese în sufletul ei setea de al căuta pe Mesia și auzea acum pentru prima dată pe Apostolul Pavel vorbind despre Răscumpărătorul lumii. Lidia a îmbrățișat fără nicio obiecție noua învățătură, a crezut în Hristos și a mărturisit categoric că și ea vrea să devină creștină. Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi. Şi ne-a făcut să rămânem.(Faptele Apostolilor 16, 15).

Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.