CALENDAR ORTODOX 2019: Odovania praznicului Întâmpinării Domnului. Rugăciune de azi vindecă, dezleagă farmece şi alungă primejdia

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an. Sâmbătă, 9 februarie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Odovania praznicului Intâmpinării Domnului. Sărbătoarea marchează încheierea Închinării la Templu a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

08 feb. 2019, 10:29
CALENDAR ORTODOX 2019: Odovania praznicului Întâmpinării Domnului. Rugăciune de azi vindecă, dezleagă farmece şi alungă primejdia

CALENDAR 2019: 

Ortodoxe
Odovania praznicului Întâmpinării Domnului;
Sf. Mucenic Nichifor

Greco-catolice
Sf. m. Nichifor

Romano-catolice
Sf. Apolonia, fc. m.

Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 februarie.

Originar din Antiohia, Sfântul Nichifor a trăit în timpul împăratului Valerian (253-260). A murit în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de acesta.

Valerian a fost binevoitor faţă de creştini la începutul domniei sale, purtându-se cu blândeţe faţă de ei. Cu toate acestea, comportamentul său s-a schimbat, iar persecuţia împotriva creştinilor declanşată de Valerian a fost destul de aspră: episcopii au fost exilaţi, bisericile incendiate şi unii creştini, ucişi.

Creştinii erau obligaţi la sacrificii, mai ales clericii, adunările interzise sub pedeapsa cu moartea, iar averile confiscate.

Sfântul Nichifor a vrut să moară pentru Hristos şi a strigat cu glas tare, în vreme ce altcineva era dus pentru a i se tăia capul: „Sunt creştin şi zeilor voştri nu voi jertfi, iar împărăteştile porunci nu le ascult”. Atunci unul dintre călăi a alergat şi a spus judecătorului despre mărturisirea Sfântului Nichifor.

A fost condamnat la moarte şi a fost ucis în ziua de 9 februarie (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Părintele Nicolae Bordasiu, paroh la Biserica ‘Sf. Silvestru’ din București descire acestă sărbătoare astfel:

”Odovanie este ieșirea din praznic. În această perioada de o săptămâna în care cântărea bisericească subliniază în mod deosebit faptul acesta al recunoașterii a ceea ce cum spune cântărea ‘Nu pricep Curată, nici îngerii, nici oamenii, cum s-a putut petrece acest fapt’, or Dreptul Simeon, luminat de Duhul Sfânt, a recunoscut faptul că Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau, care S-a întrupat, și în clipele în care încheiem sărbătoarea prin ieșirea din sărbătoare sau odovanie înseamnă că în tot timpul acesta cântărea bisericească și rugăciunile l-au slăvit pe Dumnezeu pentru acest mare fapt că Dumnezeu S-a făcut Om.”(basilica.ro)