CALENDAR ORTODOX 2019. Păcat mare pentru cine munceşte sâmbătă, risc de trăsnete, fulgere şi foc

CALENDAR ORTODOX 2019. A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorita pe 25 mai. Această zi este cunoscută în popor şi sub numele de Ioan Fierbe Piatră. Oamenilor li se recomanda să nu lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. În acest an, coincide cu Praznicul Înălțării Domnului.

24 mai 2019, 09:04
CALENDAR ORTODOX 2019. Păcat mare pentru cine munceşte sâmbătă, risc de trăsnete, fulgere şi foc

Ortodoxe
 A treia aflare a cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul

Greco-catolice
A treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul. Ziua Eroilor Neamului 

Romano-catolice

Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; 
Maria Magdalena de Pazzi, fc. 

Uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a făcut din porunca tetrarhului Irod Antipa care conducea Galileea şi Pereea (4 î.Hr. – 39 d.Hr), fiul regelui Irod cel Mare. Acesta s-a căsătorit cu soţia fratelui său, Irodiada, fapt pentru care a fost aspru mustrat în mod public de către Ioan Botezătorul. 

După ce a fost tăiat, capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a stat multă vreme îngropat într-un loc ascuns. Din acest loc l-a luat Sfânta Mironosiţă Ioana, soţia lui Huza, demnitar al lui Irod, şi l-a îngropat în Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, într-un vas de lut. Aceasta este socotită cea dintâi aflare a sfântului cap al Înaintemergătorului.

Acolo a stat până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. Abia în anul 453, episcopul Uranie al Emesei, aflându-l, l-a aşezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Proroc şi Înaintemergător Ioan Botezătorul.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Proroc Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care „Întâia și a doua Aflare’ pe 24 februarie, în vreme ce a treia e celebrată pe 25 mai.

Obiceiurile lui Ioan Fierbe Piatră

La 25 mai se serbează a treia Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment care marchează și începutul sărbă­torilor de vară. Există o legendă potrivit căreia Sfântul Ioan era un tânăr sărac ademenit de o femeie foarte frumoasă, căruia Dumnezeu îi pre­schimbase capul cu al unei oi, pentru a-l feri de păcat. Capul tăiat şi lepădat de fecior, a fost descoperit într-o zi de 25 mai. De atunci Biserica serbează Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătorii i se mai spune în calendarul popular şi Ioan Fierbe Piatră, cunoscut ca apărător de rele şi durere. De ziua lui, oamenii nu trebuie să lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. Se mai spunea că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, des­cărcând-o în alte părţi, adeseori în livada celui ce-i necinstise sărbătoarea. Cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat Ioan Fierbe Piatră, altminteri existând risc mare de a apărea cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.