CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare importantă. NU e bină să arunci gunoiul sau să te piepteni. Este obligatori să faci ASTA

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an. Sfântul Petru e patronul lupilor. Iar oamenii țin ziua lui Sânpetru, ca să nu fie atacați de lupi. De ziua lui, nu se face treabă, ca să nu atace lupii animalele domestice. 

15 ian. 2019, 14:05
CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare importantă. NU e bină să arunci gunoiul sau să te piepteni. Este obligatori să faci ASTA

CALENDAR ORTODOX 2019: Pe 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă amintește de cinstitul lanţ al Sfântului Apostol Petru, cu care a fost legat de Irod. Dar un înger i s-a arătat sfântului și l-a dezlegat. Lanţul a fost păstrat cu grijă de credincioşi. Până când a ajuns de la Ierusalim la Constantinopol, cu aproximație în anul 439. Lanțul a fost trimis ulterior la Roma. Acolo a fost ridicată o biserică închinată Sfântului Petru, unde s-a pus și Cinstitul lanț. Tot acolo au fost aduse și lanţurile cu care a fost bătut Sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale.

Ortodoxe
Cinstirea lanţului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citeţul

Greco-catolice
Cinstirea lanţului Sf. Apostol Petru

Romano-catolice
Sf. Marcel I, pp

Sărbătoarea „Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru” este prăznuită de Biserica Ortodoxă în 16 ianuarie.

În această zi, Biserica Ortodoxă mărturiseşte minunea eliberării din temniţă a Sfântului Petru, care a fost închis de către regele Irod Agripa, în timpul sărbătorii Azimelor (Paştele mozaic), pe fondul prigoanei împotriva creştinilor.

Sfântul Apostol Petru (Simon) a fost un pescar din localitatea Betsaida, fratele Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Apostol Andrei, iar mai apoi a venit şi fratele acestuia, Simon (Petru). „Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan (Botezătorul) şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).

În anul 42, regele a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemniţat şi legat în lanţuri. Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) se cunoaşte însă că Sfântul Petru a fost dezlegat şi eliberat de un înger.

„Dar când Irod era să-l scoată afară, în noaptea aceea, Petru dormea între doi ostaşi, legat cu două lanţuri, iar înaintea uşii paznicii păzeau temniţa. Şi iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Şi lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Şi lanţurile i-au căzut de la mâini” (Fap. Ap. 12, 6-7).

Lanţurile cu care a fost legat Sfântul Apostol Pavel şi care au ros trupul său au luat putere tămăduitoare, iar cel ce se atingea de aceste lanţuri se vindeca de boli şi se sfinţea. Pentru puterea lor vindecătoare au fost păstrate de credincioşii din Ierusalim, trecând de la unii la alţii, până când patriarhul Iuvenalie le-a dat împărătesei Evdochia, soţia împăratului Teodosie cel Mic (408-450).

De aici, unul dintre lanţuri a ajuns la Roma, la fiica împărătesei Evdochia, Eudoxia, care era căsătorită cu împăratul Imperiului Roman de Apus, Valentinian al III-lea (424-455) (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). 

Sânpetru păzește animalele

Sfântul Petru e patronul lupilor. Iar oamenii țin ziua lui Sânpetru, ca să nu fie atacați de lupi. De ziua lui, nu se face treabă, ca să nu atace lupii animalele domestice. Și ca să nu se asuprească dușmanii asupra căminului. Se mai crede că Sânpetru vine pe la fiecare animal și îl întreabă cum este îngrijit de stapân. Dacă animalul e nemulțumit, sfântul îl ia și îl pedepsește aspru pe stăpân. Oamenii trebuie să petreacă în această zi, să mănânce și să bea. Mai puțin ciobanii, care nu au voie să guste din bucate decât numai după asfințit.

Ce să faci în această zi

Se spune că cei care țin sărbătoarea sunt păziți de rele, de junghiuri și boli și că vor merge direct în Rai, când va fi să treacă la cele veșnice. Cine lucrează, se îmbolnăvește și riscă să se stingă până la finele anului. Femeile țin această zi pentru a feri copiii de răceală, de bube și de boli. Unii respectă ziua lui Sânpetru pentru a fi feriți de închisoare. Se spune că nu e bine nici să dai gunoiul afară din casă. Se fac pomeni. Nu e bine să te piepteni, să arunci cenușă, să împrumuți, să coși sau să tricotezi. Se mai spune că cine nu mănâncă placinte în această zi se va rătăci în călătorii.