Calendar ortodox 2019. Sărbătoare creştină importantă! Cui trebuie să îi spui la mulţi ani pe 8 august. Mii de români îi poartă numele

Sărbătoare importantă pentru românii ortodocşi în cursul zilei de joi, 8 august. Mii de români poartă numele acestui sfânt important. România TV va prezintă cele mai importante sărbători ortodoxe din România. 

07 aug. 2019, 15:38

Pe 8 august creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Emilian Mărturisitorul, care a slujit că episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820). Nevoind să se supună decretelor date de acest împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele.

Emilian, mărturisitorul lui Hristos, a trăit pe vremea împărăţiei lui Leon Armeanul, luptătorul împotriva icoanelor, şi fiind el episcop al Cizicului, de multe ori a fost silit să se lepede de închinarea cinstitelor şi sfintelor icoane, dar nu s-a supus, ci petrecea neclintit întru isprăvile Sfinţilor Părinţi. Pentru aceea a suferit multe chinuri şi surghiunii de la eretici şi pe toate le răbda cu bucurie, având nădejdea că pentru necazurile cele vremelnice va dobândi bunătăţile cele veşnice. Şi astfel, prin grele pătimiri şi prin rele chinuri fiind strâmtorat, a adormit întru Domnul în surghiun şi s-a încoronat cu cununa mărturisirii.

Sfântul Emilian a petrecut în surghiun timp de cinci ani, îndurând dureri și umiliri de nedescris pentru mărturisirea lui ortodoxă. A murit că martir. Alături de alți episcopi.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;
– Sfântului Cuvios Părinte Teodor, egumenul de la Oronon;
– Sfinților Mucenici Elefterie și Leonid;
– A zece sfinți pustnici din Egipt;
– A doi sfinți mucenici din Tir;
– Sfântului Mucenic Stirachie;
– Sfântului Mucenic Anastasie bulgarul;
– Sfântului Mucenic Triandafil Zagoreul.

Mâine facem pomenirea Sfântului Apostol Matia.

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul

Indreptator credinței și chip blandetilor, învățător infranarii te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru această ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul

Pe ține, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te mărește, cântându-te, Biserica, pentru care ai și pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbavesti de napadirea cea păgânească pe noi, robii tăi.