CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare, cine nu respectă riscă să orbească, să fie muşcat de şarpe sau să aibă copii bolnavi

Sfântul Elisei este pomenit, în Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe 14 iunie. În popor, se ține Aliseul grâului. Obiceiurile trebuie respectate cu sfințenie. Altminteri, pot apărea problemele.

13 iun. 2019, 08:25
CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare, cine nu respectă riscă să orbească, să fie muşcat de şarpe sau să aibă copii bolnavi

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie, patriarhul Constantinopolului

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. pf. Eliseu; Sf. aep. Metodie

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Valeriu şi Rufin, m.; Elizeu, profet

Sfântul Proroc Elisei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 iunie, a fost urmaşul Sfântului Proroc Ilie. Era fiul lui Şafat din cetatea Abel-Mehola.

Sfântul Prooroc Elisei este unul dintre protectorii recoltelor și ai agricultorilor. În popor, oamenii numesc această sărbătoare Aliseul sau Aliseiul grâului. Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Elisei Proorocul ar fi fost ucenic al Sfântului Ilie, de meserie agricultor. S-a numărat printre făcătorii de minuni. Așa că oamenii s-au obișnuit să-i respecte ziua, pentru a nu se răzbuna.

Încă de la naștere, Sfântul Elisei a fost ursit să devină proroc. Preotul a zis că „prooroc s-a născut astăzi în Ierusalim, care va strica cele cioplite şi va zdrobi cele vărsate.’ Iar Dumnezeu și-a arătat lucrarea minunată prin mâinile, vorbele și faptele proorocului Elisei. După ce s-a stins din viață, a fost înhumat în regiunea Sevastopoli. A proorocit venirea Domnului, a vindecat apele din Ierihon, care erau sterpe şi sărate. A înviat şi morţi şi a curăţit de lepră pe Neeman Sirianul şi a făcut multe alte minuni.

În tradiția populară, pe 14 iunie, e Aliseul grâului. Așa i se spune în folclor zilei Sfântului Prooroc Elisei. El are grijă de lanurile de grâu și de sporul lor. De aceea, e bine ca în această zi să se dea de pomană pentru morți și să nu se lucreze decât până la amiază. Altminteri, grindina va distruge recoltele, ielele își vor face mendrele, bobul de grâu va fi sec, va face tăciune, se vor măna viile și se vor îmbolnăvi vitele. Nu ai voie să muncești, ca să nu ai parte de furtuni, de grindină și de trăsnete, ca să ai parte de recolte bogate de grâu. Sfântul Elisei ține și bolile, pagubele și toate relele de cei care îl respectă cum se cuvine. Se mai spune că cine ține această zi nu va fi mușcat de șarpe, nu va orbi și va avea copii sănătoși.

7 vineri nu se spală din 7 iunie

Dacă după sărbătorile Pascale tradiția din bătrâni spune că nu se spală 6 săptămâni, dupa Înâlțarea Domnului bătrinii spun că nu este bine să spălăm vinerea timp de 7 săptămâni. 

Treburile casnice sunt permise, dar nu generale.Se recomandă să ne comportăm ca într-o zi de sărbătoare și să respectăm cu strictectețe interdicția de spăla.

Daca totuși nu este posibil acest lucru, hainele nu trebuie intinse afară, ci în casă. Iar noaptea pijamanele sau hainele de somn să fie purtate pe dos.

Cei ce nu se vor supune vor avea ghinion tot anul și nu vor avea parte de bucurii și fericire, conform tradiției din bătrăni.