CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare, lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

30 iul. 2019, 18:13
CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare, lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf. şi Dreptul Evdochim; Sf. şi Dreptul Iosif din Arimateea
(Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)

Greco-catolice
Sf. Evdochim; Sf. Ignaţiu de Loyola 

Romano-catolice
Sf. Ignaţiu de Loyola, pr.

Sfântul şi Dreptul Evdochim, pomenit în calendarul creştin ortodox la 31 iulie, s-a născut în Capadocia, într-o familie de aristocraţi: tatăl său era senator, şi a trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil (829-842).

În povestirea vieţii dreptului Evdochim găseşte un mare folos, atât cel ce povesteşte, cât şi cel ce ascultă, se arată în viaţa acestui sfânt, deoarece acesta în lume fiind s-a luptat cu toate încercările vieţii biruindu-le.

Urmându-i tatălui său, Sfântul Evdochim a ajuns demnitar imperial. A fost comandant al armatei romane din Capadocia. Aflat pe această înaltă treaptă socială, Evdochim a trăit respectând neabătut sfaturile evanghelice, slujind cu mare dragoste semenii şi Biserica.

A murit de tânăr, iar moaştele sale au fost găsite neputrezite şi făcătoare de minuni, încât au fost mutate la Constantinopol.

În această zi se lasă sec pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, fiind ultima zi dinaintea acestui post în care se mănâncă de dulce. Postul Adormirii Maicii Domnului durează două săptămâni, până la 15 august, şi este asemănător, ca rânduială, cu Postul Mare (Postul Paştilor). (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).,

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august şi ţine două săptămâni, până pe 15 august. Lăsata secului pentru post se face, în acest an, marți, pe 30 iulie. În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). 

Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea si vi­nerea, până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată, potrivit crestinortodox.ro. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Tradiţii şi superstiții

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi. De altfel, însăşi icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în braţele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluş. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ţinut în braţe pe Dumnezeu, acum odihneşte în braţele Fiului şi Stăpânului ei.

În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. 

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Craciunului. Se organizau târgurile de toamnă.

 

Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănă­turile de toamnă.