CALENDAR ORTODOX 2019: Sfinţii care ne păzesc de furtuni şi apără sufletele triste. Rugăciunea de azi face minuni

Pe 11 iunie, Calendarul Ortodox îi pomenește pe Sfinții Bartolomeu și Barnaba, în vreme ce catolicii îl comemorează doar pe Sfântul Barnaba. Iată de ce sunt aceștia importanți pentru creștini.

10 iun. 2019, 09:34

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ap. Bartolomeu şi Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiepiscopul Crimeei

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ap. Bartolomeu şi Barnaba

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călug.

Sfinţii Apostoli Bartolomeu şi Barnaba sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 11 iunie.

Sfântul Bartolomeu a fost unul din cei doisprezece apostoli. Este pomenit în Evangheliile sinoptice (primele trei evanghelii din Noul Testament după: Matei, Marcu şi Luca) şi în Faptele Apostolilor, iar prăznuirea lui se face astăzi (împreună cu Sfântul Apostol Barnaba) şi în 25 august (mutarea sfintelor sale moaşte).

Sfântul Apostol Bartolomeu a propovăduit Evanghelia în Siria şi Asia împreună cu Sfântul Apostol Filip şi sora acestuia, Mariamni. În Hierapolis, cei doi sfinţi apostoli au fost crucificaţi cu capul în jos. Sfântul Bartolomeu a fost dat jos de pe cruce în timpul unui mare cutremur care i-a înspăimântat pe prigonitori, însă Sfântul Filip murise deja.

Sfântul Bartolomeu a mers apoi în India, unde, luminând pe mulţi, a ridicat biserici şi a lăsat Evanghelia Sfântului pe care a tradus-o în limba vorbită de acest popor.

După ce a plecat din India, s-a dus în Armenia. În acest loc a reuşit să aducă la credinţa creştină locuitorii mai multor cetăţi. Aici însă a suferit şi moarte martirică.

Creştinii i-au îngropat trupul, dar datorită minunilor care se întâmplau lângă sfintele moaşte, păgânii au aruncat sicriul său în mare. Sicriul a ajuns în insula Lipara, unde a fost înmormântat într-o biserică. De aici, moaştele sale au fost trimise la Roma.

Sfântul Barnaba a fost unul din cei 70 de apostoli. A studiat cu Saul (mai târziu Sfântul Apostol Pavel) la şcoala lui Gamaliel, învăţător al legii iudaice, conducătorul uneia din principalele şcoli rabinice ale vremii (din partida fariseilor) şi membru al Sinedriului.

După convertirea Sfântului Pavel, Sfântul Barnaba este cel care a dat mărturie despre fostul prigonitor, în faţa celorlalţi apostolilor şi a creştinilor.

A fost martirizat în insula Cipru, fiind ucis cu pietre, şi a fost înmormântat de către Sfântul Marcu.

Sfinții Bartolomeu și Barnaba trebuie respectați

Se spune că Bartolomeu ne ferește de furtuni. Este unul dintre sfinții pomeniți în ritualurile menite să apere recoltele și trebuie cinstit cum se cuvine. Sfântul Bartolomeu este știut și drept Vartolomeu sau Vartolomeul grâului. Se spune că de ziua lui începe să scadă ziua și se fac primii pași către iarnă. În folclor, acest moment din an se traduce prin „vara se-nvârte spre iarnă’. De la „a învârti’ se pare că s-ar trage și numele de Vartolomeu în acest context. De aceea, femeile nu torc și nu lucrează nimic ce presupune învârtirea unor obiecte. Pentru că ar risca să aibă parte de vijelii, furtuni, vârtejuri de ape și chiar de probleme de sănătate, cum sunt amețelile.

Tot când se serbează Sfinții Bartolomeu și Barnaba, cine se pricepe face farmece de întoarcere a faptelor rele asupra făptașilor. Și se mai spune că în această zi înfloresc teii. Sfântul Bartolomeu a fost răstignit, apoi băgat într-o raclă de plumb și aruncat în mare. Racla a plutit până în regiunea Siciliei, unde a fost descoperită de localnici, iar trupul a fost îngropat. Pentru că au avut loc nenumărate minuni la mormânt, sfântul și-a căpătat renume, iar toți cei care merg să se roage la el capătă vindecare, liniște și bucurie în suflet.

Barnaba alină sufletele triste

Sfântul Barnaba a fost unul dintre cei 70 de Apostoli care au călătorit împreună cu Sfântul Pavel. Se spune că numele acestuia se traduce prin „fiul mângâierii’, motiv pentru care toți cei cu sufletele împovărate de tristețe i se roagă pentru a găsi alinare. S-a născut în Cipru și a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Ierusalim, la Roma şi în Alexandria. A fost ucis cu pietre şi băgat în foc de către greci şi iudei. Cărțile sfinte îl pomenesc și sub numele de Varnava, spunând că ar fi fost îngropat cu Evanghelia lui Matei, scrisă chiar de el, carte care mai târziu a fost descoperită lângă trupul neînsuflețit.