CALENDAR ORTODOX 2019: Sfinţii de marţi au grijă de sănătatea creştinilor

CALENDAR ORTODOX 2019: Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 iunie

17 iun. 2019, 09:34
CALENDAR ORTODOX 2019: Sfinţii de marţi au grijă de sănătatea creştinilor

Ortodoxe
Sf. Mc. Leontie, Ipatie şi Teodul; Sf. Cuv. Erasm

Greco-catolice
Sf. m. Leontie

Romano-catolice
Ss. Marcu şi Marcelian, m.

Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 iunie, au trăit în vremea împăratului Vespasian (69-79).

Sfântul Leontie era din provincia romană Ahaia (Grecia) şi era comandant de armată în Tripoli (Fenicia). A fost denunţat guvernatorului provinciei, de cei care îl urau pentru străduinţa sa de a respecta poruncile evanghelice.

Guvernatorul a trimis înaintea sa, la Sfântul Leontie, mai mulţi soldaţi, printre care se afla şi Teodul, însoţiţi de tribunul Ipatie, pentru a-l prinde. Pe drum, tribunul s-a îmbolnăvit de friguri şi în pragul morţii a văzut în vis un tânăr îmbrăcat în veşmânt strălucitor, care i-a spus să ceară împreună cu soldaţii, ajutor de la Dumnezeul lui Leontie pentru a se vindeca.

A făcut aşa cum i s-a spus şi s-a însănătoşit pe loc. Ajuns împreună cu Teodul în casa lui Leontie, Sfântul Ipatie a aflat despre Hristos şi împreună cu Teodol s-a convertit la creştinism şi s-a botezat într-un nor de ploaie.

Toţi trei au fost duşi în faţa guvernatorului care i-a îndemnat să se lepede de credinţa creştină. Au rămas însă neclintiţi în mărturisirea lui Hristos, pentru acest fapt au fost torturaţi şi apoi ucişi. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)