CALENDAR ORTODOX 2019: Ce sfinţi sunt pomeniţi joi

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

21 mart. 2019, 05:10
CALENDAR ORTODOX 2019: Ce sfinţi sunt pomeniţi joi

Ortodoxe
Sf. Ier. Iacob Mărturisitorul; Sf. Cuv. Serapion

Greco-catolice
Sf. cuv. ep. Iacob Mărturisitorul

Romano-catolice
Sf. Nicolae de Flüe, pustnic

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 martie, a trăit în vremea împăratului Copronim (741-775).

Sfântul Iacob s-a făcut monah de foarte tânăr, a fost hirotonit episcop, iar în timpul iconoclasmului a fost obligat să se retragă din scaunul episcopal. În acea perioadă Biserica era tulburată de mişcarea iconoclastă declanşată de Leon al III-lea Isaurul (714-741), tatăl lui Copronim, care impunea distrugerea icoanelor.

Susţinerea de către împărat a acestei erezii a determinat prigonirea acelora care se împotriveau, iconodulii, păstrători ai dreptei credinţe. Printre aceştia s-a aflat şi Cuviosul Iacob, care ajuns episcop a fost arestat şi supus la multe chinuri, în care a şi murit.

În această zi, în săptămâna a V-a din Postul Mare, va fi oficiată în toate bisericile Denia Canonului cel Mare.

Prin Denie se înţelege slujba Utreniei făcută seara aşa cum se face în cadrul Privegherilor, adică slujba Utreniei, slujba de dimineaţă, se mută la vremea serii, după ce se sfârşeşte Vecernia. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi oficiată miercuri seara în cea de-a V-a săptămână din Postul Paştilor. Canonul cel mare, un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), este o creaţie în versuri a Sfântului Andrei, arhiepiscopul Cretei, şi una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.