CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare sâmbătă, nu uitaţi de urări!

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

17 mai 2019, 11:07
CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare mare sâmbătă, nu uitaţi de urări!

Ortodoxe
Sf. Mc. Petru, Dionisie şi Paulin 

Greco-catolice
Sf. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin şi Heraclie

Romano-catolice
Sf. Ioan I, pp. m.

Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 mai.

Sfântul Mucenic Petru a trăit în vremea împăratului Deciu (249-251). Fiind creştin a fost arestat şi adus înaintea funcţionarilor imperiali. A fost torturat şi a fost condamnat la moarte prin decapitare.

Sfântul Dionisie era creştin şi a fost închis pentru credinţa în Hristos alături de ostaşii Pavel şi Andrei. Cei doi tineri şi Dionisie au fost ucişi cu pietre. Împreună cu ei a fost ucisă şi Sfânta Cristina, în vârstă de 16 ani, căreia i s-a tăiat capul.

Au fost omorâţi atunci în Lampsac: Sfântul Petru în nenumărate chinuri şi Sfinţii Dionisie, Andrei şi Pavel, şi Sfânta fecioară Cristina. Tânăra Cristina se afla în rândul celor care asistau la torturile care erau aplicate creştinilor pentru a apostazia, când unul dintre mărturisitorii chinuiţi pentru credinţa lor a slăbit în suferinţă şi a strigat că el niciodată nu a fost creştin şi se va închina zeilor. Atunci când a văzut cum a murit acesta când a fost dus să jertfească zeilor, Sfânta Cristina a strigat tare: „O, ticălosule şi pierdutule, pentru ce ţi-ai dobândit munca cea veşnică şi nespusă pentru un scurt timp?”.

Sfântul Paulin, care era din Atena, propovăduia Evanghelia lui Hristos alături de Sfinţii Iraclie şi Venedim. Cei trei au fost prinşi şi predaţi guvernatorului Atenei, care, după ce i-a supus la chinuri, a poruncit să li se taie capetele. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Calendar ortodox 18 mai. La mulți ani, Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel şi Hristina (Cristina). Semnificație nume!

  • Petru

 Petru este un bărbat puternic însă mai greu de înțeles. Pe de o parte, Petru este caracterizat de un temperament coleric, excitabil și pasional. Pe de altă parte, Petru este un temperament secretos, introvertit, timid și chiar inhibat. Individualist și punând un mare preț pe libertate, Petru este o persoană pe care te poți bază în orice circumstanțe. Există cazuri în care lui Petru îi este greu să se facă înțeles, reacțiile sale sunt adesea imprevizibile: poate foarte bine să aibă o reacție brutală și violentă când nu îi convine ceva sau chiar din contra, să se închidă în șine, dând dovadă de o sensibilitate mai mult sau mai puțin dureroasă. 

  • La mulți ani, Denis, Denisa

 Persoanele care poartă numele de „Denișa” au o fire aventuroasă, având o plăcere pentru călătorii, deși au o dorință interioară puternică pentru o familie sau o comunitate stabilă și iubitoare. Simț nevoia să lucreze cu alții și să fie apreciate pentru efortul depus. Purtătoarele acestui nume au excelente capacități de analiză, înțelegere și învățare, astfel că tind spre domenii precum filozofie sau învățământ. 

  • La mulți ani, Andrei

Numele de Andrei are urmatoarea semnificatie – cea a facutului de ursit. Ce inseamna asta? In noapte de 30 Noimebrie fetele tinere, nemaritate, incearca sa isi gaseasca ursitul sau viitorul sot cu ajutorul unor mijloace magice.

 

Sf. Andrei a fost unul din cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Dupa ce a propovaduit ani de zile credinta crestina, Sf. Andrei a sfarsit ucis de necredinciosi, a fost rastignit pe cruce in forma de X, aceasta cruce fiind numita de atunci Crucea Sf. Andrei. Sf. Andrei a fost pentru toti crestinii un exemplu de curaj si de daruire, de izbanda si de curaj de lupta impotriva raului.

  • La mulți ani, Pavel

ersoanele care poarta numele de „Paul / Paula / Pavel” au o dorinta pentru schimbare si aventura. Sunt foarte dinamice, versatile si sunt capabile sa faca ceva constructiv cu libertatea lor. Tind sa fie optimiste, energice si inteligente, fiindu-le usor sa isi faca noi prieteni. Uneori pot fi foarte schimbatoare, nelinistite si rebele.

Numele „Paula” in diferite limbi ale lumii: „Paola” (spaniola, italiana), „Pavla” (ceha, slovena), „Paule”, „Paulette” (franceza), „Pála” (islandeza), „Paulinha” (portugheza), „Pavica” (croata).

  • La mulți ani, Cristina!

 Introvertită, secretoasă și rezervată, Cristina are tendința să se izoleze de lumea exterioară. Este timidă și elitistă în alegerea prietenilor și persoanelor din anturajul sau. Cristina preferă să fie singură decât prost însoțită. Cristina este o pesimistă, pragmatică și rațională și are nevoie să fie încurajată și liniștită în permanență. Cu toate acestea, prietenii pot conta pe Cristina în orice circumstanță. Această se dovedește a fi sensibilă, tandră, afectivă și receptivă chiar dacă simte nevoia să se protejeze de problemele întâmpinate de-a lungul vieții.

sursa: crestinortodox.ro, semnifiactienume.net