CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

17 aug. 2019, 11:08
CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică

Ortodoxe
Sf. Mc. Flor şi Lavru

Greco-catolice
Sf. m. Flor şi Laur 

Romano-catolice
Fer. Paula Montaldi, fc. 

Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 august. Cei doi sfinţi erau fraţi, tăietori în piatră, meşteşug învăţat de la Sfinţii Proclu şi Maxim, care în urma mărturisirii lui Hristos au fost omorâţi.

Aceşti doi fraţi au fost trimişi de împăratul Liciniu (307-324), fiind ce mai buni în meseria lor, într-o altă regiune să zidească un templu. Sfinţii au dat banii pe care i-au primit pentru zidirea construcţiei la săraci şi au ridicat templul într-un timp foarte scurt, ziua lucrând iar noaptea rugându-se la Dumnezeu.

Pentru minunile pe care le-au făcut cu rugăciunile lor, preotul de la templul păgân, împreună cu fiul său, s-a convertit la creştinism. Tatăl şi fiul împreună cu cei doi sfinţii şi cu săracii care primiseră banii au dărâmat statuile zeilor şi au închinat lăcaşul lui Hristos. Aflând de toate acestea, eparhul locului a ordonat să-i ardă pe toţi, într-un cuptor aprins, în afara celor doi fraţi.

Trimişi la împăratul persecutor al creştinilor Liciniu, Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru au fost legaţi de o roată, bătuţi şi aruncaţi într-un puţ adânc unde şi-au dat sufletele. Moaştele sfinţilor Flor şi Lavru, care au fost scoase de aici după o vreme şi aşezate în racle, izvorau mir celor ce se apropiau de ele. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).