CALENDAR ORTODOX 2019. Sfântul care are grijă de cei săraci

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

19 aug. 2019, 09:28
CALENDAR ORTODOX 2019. Sfântul care are grijă de cei săraci

Ortodoxe
Sf. Proroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor şi Teoharie

Greco-catolice
Sf. pf. Samuil; Sf. Bernard

Romano-catolice
Ss. Bernard, abate, înv.; Samuel, profet

Sfântul Proroc Samuel este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 august.

În istoria poporului evreu, prin Sfântul Proroc Samuel se face tranziţia între perioada judecătorilor şi cea a regilor, cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Hristos.

Originar din Muntele Efraim, Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Elcana şi al prorociţei Ana. Pentru că multă vreme mama sa nu a avut copii s-a rugat Domnului pentru un fiu, pe care urma să îl închine Lui.

Aşa s-a născut Samuel, care la vârsta de trei ani a fost lăsat de părinţii săi în Biserica Domnului din Silom, în îngrijirea şi sub ascultarea arhiereului şi judecătorului Eli.

Eli, din tinereţe şi până la o vârstă înaintată, a mijlocit între israeliţi şi Domnul lor, Iahve, ajungând, în vremea luptelor cu filistenii judecător peste Israel. Ajuns la bătrâneţe, israeliţii nu au acceptat ca fii săi să îi urmeze şi l-au rugat pentru un rege aşa cum aveau şi celelalte popoare.

Sfântul Proroc Samuel l-a ales ca rege mai întâi pe Saul, fiu din casa lui Veniamin, una dintre cele 12 seminţii ale lui Israel.

Saul a greşit în faţa Domnului, neascultând porunca Lui de a nu opri din prăzile luate în urma unei lupte. Întrebat despre această neascultare, Saul a răspuns că au fost luate din prăzi oi şi vite spre a fi aduse jertfă Domnului Dumnezeului lui Samuel.

Răspunsul Sfântului Proroc Samuel a fost: „Au doară arderile de tot şi jertfele sunt tot aşa de plăcute Domnului, ca şi ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai bună decât jertfa şi supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci nesupunerea este un păcat la fel cu vrăjitoria şi împotrivirea este la fel cu închinarea la idoli. Pentru că ai lepădat cuvântul Domnului, şi El te-a lepădat, ca să nu mai fii rege peste Israel”. (Regi I, 15; 22-23)

În urma greşelii acestuia a uns un nou rege al Israelului, pe David, fiul cel mai mic al lui Iesei Betleemitul, din neamul căruia se va naşte Mântuitorul Iisus Hristos.