CALENDAR ORTODOX 21 APRILIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi în a treia zi de Paşte

CALENDAR ORTODOX 21 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele ami importante sărbători religioase de peste an.

20 apr. 2020, 10:26
CALENDAR ORTODOX 21 APRILIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi în a treia zi de Paşte

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie, episcop de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra împărăteasa (Harţi)

Greco-catolice
Sf. ep. m. Ianuarie şi cei împreună cu el; Sf. pr. m. Teodor din Perga Pamfiliei. Harţi

Romano-catolice
Sf. Anselm, ep. înv.

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea din Săptămâna Luminată închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixe, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.

Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma mică.

Astăzi este pomenit Sfântul Sfinţit Mucenic Ianuarie. Născut în Neapole, era episcop în vremea în care împăratul Diocleţian (284-305) ordonase prigoana anticreştină.

În această nemiloasă campanie, în cetatea Puteoli, au fost prinşi şi arestaţi mulţi slujitori ai lui Hristos. Aflând de arestarea acestora, episcopul Ianuarie a mers în această cetate dorind să-i încurajeze pe întemniţaţi. A fost prins şi el alături de alţi doi creştini. După ce Sfântul Ianuarie şi cei doi creştini au fost chinuiţi, au fost duşi în amfiteatru şi aruncaţi în faţa fiarelor. Pentru că animalele nu s-au atins de ei au fost duşi în afara cetăţii unde li s-a tăiat capetele.

Alexandra, muceniţa lui Hristos Dumnezeu, pomenită în această zi, era soţia împăratului Diocleţian. Şi văzând ea că Sfântul Gheorghe era chinuit în tot felul spre moarte, dar că în chip minunat rămâne viu şi sănătos, s-a înfăţişat înaintea împăratului, în vreme ce el aducea jertfă idolilor, şi a mărturisit că este creştină; pentru mărturisire a fost închisă.

Şi s-a hotărât ca cei doi, Gheorghe şi Alexandra, să fie omorâţi. Aflând ea această hotărâre a împăratului, s-a rugat lui Dumnezeu şi şi-a dat sufletul, fără să fie atinsă de sabie (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).