Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Cuviosul Maxim Mărturisitorul, sfântul care te întăreşte în faţa ispitelor. Cum să i te rogi ca să nu cedezi atunci când demonul păcatului te încearcă

În această zi, este prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul, care a contribuit la dispariția monotelismului, doctrină potrivit căreia în Hristos nu ar fi existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

20 ian. 2023, 10:48
Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Cuviosul Maxim Mărturisitorul, sfântul care te întăreşte în faţa ispitelor. Cum să i te rogi ca să nu cedezi atunci când demonul păcatului te încearcă
Sfântul Maxim Mărturisitorul. FOTO: Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Rugăciunea Sfântului Maxim, pe care este bine să o rosteşti azi, te întărește în fața ispitelor.

Sărbători religioase 21 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sf. Maxim Mărturisitorul

Greco-catolice: Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; [Sf. m. Agneza]

Romano-catolice: Sf. Agneza, fc. m. **

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă, potrivit crestinortodox.ro. Rolul său a fost acela de apărare a credinţei împotriva monotelismului, o doctrină care susținea că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II, acceptă doctrina monotelismului. Însă scopul lui era acela de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. Credinţa potrivit căreia în Hristos există o singură lucrare nu însemna altceva decât acceptarea ideii că natura umană nu mai persistă în Hristos.

Citeste si Rugăciune pentru pace în lume. Se rosteşte în timpul conflictelor armate şi aduce linişte în sufletele zbuciumate

Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, motiv pentru care este arestat şi exilat la Constantinopol. În anul 662, i se taie limba și mâna dreapta, iar la scurt timp moare, fiind îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Rugăciunea Sfântului Maxim Mărturisitorul la vreme de ispită

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, nu îndepărta de la noi mila Ta! Nu pomeni fărădelegile noastre cele vechi, ci degrabă îndură-te de noi, căci am ajuns cu sufletele pustii! Adu-Ţi aminte, Doamne, de pârga pe care, luând-o dintru noi pentru iubirea de oameni, Fiul Tău Cel Unul Născut o ţine pentru noi în ceruri, ca să ni se dăruiască nădejdea tare a mântuirii şi să nu devenim din deznădejde mai răi.

Nu îndepărta de la noi ajutorul Tău, căci nu suntem în stare să vedem şi să  învingem primejdiile viitoare, ci numai Tu eşti puternic să ne aperi de toţi vrăjmaşii. Mântuieşte-ne pe noi, Doamne, din greutăţile acestei lumi, ca în conştiinţă curată trecând marea vieţii şi înfăţişându-ne întregi şi fără pată înaintea scaunului Tău înfricoşător, să ne învrednicim de viaţa cea veşnică. Amin!

Citeste si Rugăciunea care te scapă de toate problemele. Face minuni dacă e rostită zilnic