Ortodoxe: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Greco-catolice: SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA
Romano-catolice: Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m. *; Elena, mama împ. Constantin; Eugen de Mazenod, ep.
Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. După moartea tatălui său, Constantin preia tronul, dar acest lucru îi creează o mare nemulțumire lui Maxentiu, fiul împăratului Maximian, care voia să ocupe el tronul.
În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (Prin acest semn vei birui – n.red.). Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul care l-a îndemnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin urmează sfatul şi obține victoria.
În anul 313, împăratul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milano, act prin care a pus capăt prigoanei împotriva creștinilor și a legalizat practicarea religiei creștine în Imperiul Roman. Ulterior, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare (379–395), creștinismul a fost declarat religie de stat. Tot împăratului Constantin i se datorează și instituirea zilei de duminică drept zi de odihnă, printr-o lege adoptată în anul 321.
Pe lângă reformele religioase, Constantin a promovat o serie de legi morale, interzicând adulterul, avortul, abandonul nou-născuților, răpirea și vânzarea copiilor din motive economice.
Un alt moment definitoriu al domniei sale a fost convocarea Primului Conciliu Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde s-a stabilit ca sărbătoarea Paștelui să fie celebrată în prima duminică după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară, scrie crestinortodox.ro
Împăratul Constantin a murit în anul 337, la un deceniu după decesul mamei sale, împărăteasa Elena. Sfânta Elena este cea care a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Hristos, în timpul unei călătorii la Ierusalim. Din porunca ei, au fost ridicate mai multe biserici importante, printre care Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Biserica Nașterii din Betleem și lăcașuri de cult în Nazaret.
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.
Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.