CALENDAR ORTODOX 21 NOIEMBRIE: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie

Calendarul ortodox notează pentru data de 21 noiembrie Sărbătoarea Luminii sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

20 nov. 2017, 14:02
CALENDAR ORTODOX 21 NOIEMBRIE: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie

În calendarul popular, ziua intrării Maicii Domnului în Biserică mai este numită şi Ovidenie, zi magică, de altfel, şi corespunde cu sărbătoarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătoarea creştină marcată cu cruce roşie în calendar şi cu dezlegare la peşte. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită de popor Vovidenie sau Ovidenie, ceea ce înseamnă lumină.

În conformitate cu tradiţia, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi Ioachim şi Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiţii este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob.

Citeşte şi De Ovidenie, se alungă strigoii. Dacă sunt nori, e semn rău. De ce nu e bine să dormi în ajun

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuinţa lui Dumnezeu.

Este considerată o zi a luminii, când credincioşii se roagă să nu fie învinsă de întuneric şi ca moartea să nu înfrângă viaţă.

Citeşte şi Cele mai frumoase tradiţii din Postul Crăciunului. Iată de ce se spală toată vesela cu cenuşă