CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2019: Sfinţii martiri ai României, sărbătoare importantă pentru credincioşi

CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

20 oct. 2019, 16:38
CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2019: Sfinţii martiri ai României, sărbătoare importantă pentru credincioşi

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mărturisitori: Visarion şi Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Preoţi Mărturisitori: Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare

Greco-catolice
Sf. cuv. Ilarion cel Mare; Sf. Ursula. Colecta „Pro Missionibus” (pentru opere misionare)

Romano-catolice

Ss. Ursula şi îns., m.; Celina; Ilarion, abate

Sfinţii Cuvioşii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Sfântul Mucenic Oprea împreună cu Sfinţii Preoţii Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel sunt pomeniţi de Biserica Ortodoxă Română în data de 21 octombrie.

Apărătorii Bisericii Ortodoxe din Transilvania, împotriva unirii cu Roma (1698-1701), aceştia au fost trecuţi în rândul sfinţilor de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru viaţa lor de martiri, apărători şi mărturisitori ai credinţei ortodoxe.

Sfântul Visarion, apărător al credinţei ortodoxe în Banat şi Transilvania, care a luptat împotriva unirii cu forţa a credincioşilor ortodocşi cu Roma, era de origine vlah, născut în Bosnia. A fost tuns în monahism în anul 1738, la Mănăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă.

După ce a revenit în Serbia, a trăit într-o peşteră ca sihastru, unde, pentru sfinţenia vieţii sale, a primit darul facerii de minuni.

A fost hirotonit preot şi a primit de la patriarhul ortodox sârb de la Carloviţ misiunea de a merge în Banat şi Transilvania pentru a opri trecerea forţată la uniaţie a românilor ortodocşi. În ianuarie 1744, Sfântul Visarion a plecat spre Banat. Peste tot îndeamnă poporul ortodox să nu părăsească „legea străbună” şi să rămână statornic în Biserica apostolică.

Din Timişoara a mers la Lipova – Arad, apoi şi-a continuat misiunea ortodoxă de catehizare a credincioşilor, care veneau cu miile să-l asculte, şi în alte localităţi, ca: Deva, Orăştie şi Săliştea Sibiului.

La 26 aprilie 1744, în drum spre Sibiu, a fost arestat de armata austriacă şi dus sub pază la Viena, unde a fost judecat şi închis în fioroasa temniţă de la Kufstein. Aici a suferit torturi grele şi după aproape un an de chinuri şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos.

Cuviosul Sofronie era din satul Cioara-Sebeş, judeţul Alba, şi a primit schima monahală la una din sihăstriile din Ţara Românească. S-a întors în anul 1756 în satul natal şi a întemeiat o mică sihăstrie în pădurile din împrejurimi, cunoscută sub numele de „Schitul Cioara”, adunând acolo şi câţiva ucenici.

În anul 1759, Cuviosul Sofronie de la Cioara se afla în fruntea mişcării împotriva uniaţiei. În 1761, a convocat o adunare de preoţi şi credincioşi care a întocmit memorii către Curtea de la Viena şi guvernul Transilvaniei, prin care se cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor şi eliberarea celor închişi pentru credinţa ortodoxă. Mişcarea s-a extins cu repeziciune în toată Transilvania. Sfântul Cuvios Sofronie a început o vastă acţiune de organizare a Bisericii Ortodoxe.

S-a retras în cele din urmă la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde după puţin timp a trecut în veşnicie.

Sfântul Mucenic Oprea s-a născut în localitatea Sălişte, fiind cunoscut cu numele de Oprea Miclăuş. A făcut mai multe drumuri la Viena pentru a prezenta Curţii memorii, în numele mai multor sate, prin care românii din Transilvania cereau să fie lăsaţi în vechea lor credinţă. În ultimul drum făcut la Viena, a fost prins şi condamnat la închisoare pe viaţă în cetatea Kufstein din Tirol.

Pe Sfântul Oprea l-a aşteptat vreme îndelungată soţia sa Stana, stând la uşa bisericii, îmbrăcată în negru, plângând şi cerând milă ca să-şi poată creşte copiii. Dar el n-a mai venit, sfârşindu-şi viaţa în temniţă.

Preotul Mărturisitor Moise Măcinic a fost hirotonit preot la Bucureşti. La scurt timp după hirotonie, autorităţile constatau că printre cei care se împotriveau unirii cu Biserica Romei se afla şi preotul Măcinic din Sibiel.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş a fost hirotonit în Ţara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. A fost un înflăcărat apărător al credinţei ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat şi dus în lanţuri la Sibiu. A fost întemniţat în închisoarea cetăţii Deva, mai târziu a fost mutat în închisoarea de la Kufstein.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş şi-a sfârşit zilele, ca şi preotul Moise Măcinic, în temniţa de la Kufstein, ambii jertfindu-şi viaţa pentru credinţa ortodoxă. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, 2013)