CALENDAR ORTODOX 22 februarie 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi de Sâmbăta Morţilor

CALENDAR ORTODOX 22 februarie 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

21 feb. 2020, 10:39
CALENDAR ORTODOX 22 februarie 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi de Sâmbăta Morţilor

Ortodoxe
Aflarea moaştelor Sf. Mc din Evghenia; Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu

Greco-catolice
Aflarea moaştelor martirilor din Eughenion

Romano-catolice
Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Evghenia este cinstită în Biserica Ortodoxă la 22 februarie.

În perioada persecuţiilor împotriva creştinilor au fost îngropate, în părţile Evgheniei, mai multe moaşte de mucenici, ucişi pentru credinţa în Hristos. Vreme îndelungată au stat acolo, neştiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Moaştele sfinţilor pătimitori au fost descoperite într-un loc din marginea de răsărit a oraşului Constantinopol. Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi, deoarece martirii erau îngropaţi de obicei noaptea, de frica păgânilor. Deoarece în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi.

După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, printre care şi ale Sfinţilor Andronic şi Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniţi de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli.

Moaştele sfinţilor mucenici au fost îngropate din nou cu toată cuviinţa. Împăratul Andronic Comnenul (1182-1185) a zidit deasupra lor o biserică frumoasă, îndemnat fiind şi de dragostea către Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta.