CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică. Mii de români le poartă numele

Publicat: Sâmbătă, 21 Martie 2020 19:05 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Martie 2020 19:05 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian

Greco-catolice
Sf. pr. m. Vasile

Romano-catolice
Sf. Lia, văduvă


Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 martie.

A trăit în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care era nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377).

Iulian Apostatul a restaurat păgânismul ca religie favorizată a Imperiului Roman şi a redeschis templele păgâne, unde se aduceau jertfe zeilor. Pentru a lovi în Biserică, a dat libertate tuturor ereziilor şi a început demiterea funcţionarilor creştini, a soldaţilor şi a profesorilor botezaţi în Hristos.

În această perioadă, Sfântul Vasile slujea ca preot în Ancira. Pentru faptul că era un apărător al dreptei credinţe a fost închis şi torturat. Aflat în vizită în această cetate, împăratul Iulian a încercat să-l convingă pe preot să renunţe la Hristos, dar nu a reuşit, au urmat astfel alte chinuri îngrozitoare, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Drosida, menţionată de Sinaxarul Bisericii ca fiica a împăratului roman Traian (98-117).

Sfânta Drosida a fugit din palatul imperial şi s-a apropiat de un grup de fecioare creştine care strângeau moaştele sfinţilor omorâţi pentru credinţă. Au fost împreună prinse atunci când s-au dus să strângă trupurile creştinilor morţi, căci acestea erau păzite din ordinul împăratului.

Tovarăşele sale au fost aruncate în vase cu aramă topită iar Sfânta Drosida a fost ţinută sub pază, doar îi va părea rău de ce a făcut.

Din ordinul împăratului s-a ridicat atunci în oraş un cuptor mare în care ardea mult foc, iar deasupra lui a fost scris un mesaj pentru creştini: "Bărbaţi galileeni, care vă închinaţi Celui răstignit, scăpaţi-vă pe voi de mai multe munci, iar pe noi de osteneli şi fiecare din voi, singur să se arunce în cuptorul pregătit cu foc".

Spre acest cuptor a mers şi Sfânta Drosida dar pe drum s-a gândit că nu este botezată, s-a botezat singură într-un lac în numele Sfintei Treimi, iar după opt zile a trecut la Domnul. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor"). 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Calendar calendar ortodox calendar ortodox 22 martie 2020 sarbatori religioase
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
04 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H